Heroin belövő szobák helyett hatékony felvilágosító kampányokat

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint Léderer András, az Új Generáció elnöke súlyosan csúsztat, amikor azt állítja, hogy a hazai büntetőjog az alkalmi drogfogyasztókat azonnal szankcionálja. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) álláspontja szerint állami támogatás és kormányzati akarat nélkül nem lehet hatékony drogprevenciós politikát folytatni – fejtette ki Stágel Bence, a szervezet alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokraták drogstratégiája három pilléren nyugszik. Egyrészt tájékoztatni kell a fiatalokat és alkalmi fogyasztókat a kábítószer fogyasztás káros következményeiről, kezelni kell a drogfüggőket, szenvedélybetegeket, végül büntetőjogi szankciókkal kell sújtani a kábítószer-kereskedőket és terjesztőket – közölte Stágel Bence. Az elmúlt időszak szocialista-szabaddemokrata kormányzata mindhárom területen súlyos hibákat és mulasztásokat követett el – tette hozzá.

– Léderer Andrásnak akkor kellett volna ilyen hangosnak lennie, amikor párttársai csökkentették a drogmegelőzésre fordítható forrásokat a 2008. évi költségvetésben. Győzze meg őket, hogy legalább a 2003–2004-es szintre emeljék vissza reálértéken a drogmegelőzési támogatásokat! – közölte az alelnök.

Stágel Bence elmondta: szintén Léderer András párttársa volt az, akinek minisztersége alatt bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, pedig a drogfüggők évről-évre emelkedő betegszáma indokolttá teszi az OPNI újbóli megnyitását, illetve az Országos Addiktológiai Intézet hét támaszgondozója közül nemrég bezárt hat hely újbóli megnyitását.  
Nem heroin belövő szobákra és gyógyszertárakban kapható intravénás kábítószer árusításra van szükség, hanem a kábítószerfüggők gyógyítására és hatékony felvilágosító kampányok folytatására – szögezte le a politikus.  Az elterelés intézményét a kereszténydemokraták jónak tartják, ha azt megfelelő tartalommal töltik fel – mondta az alelnök, hozzátéve: a konzultációs helyek számát növelni kellene. A kereszténydemokraták a drogokat egységesen kezelik: nem tesznek különbséget könnyű drogok (például marihuána) és kemény drog (például heroin) között, aki marihuánát használ, az később áttérhet keményebb drogokra is szögezte le Stágel Bence.

A tájékoztatón elhangzott: a prevencióra rendelkezésre álló költségvetési ráfordítások az utóbbi években jelentős mértékben csökkentek. 2003-ban 260 millió forint helyett most, 2008-ban már csak 150 millió forint áll rendelkezésre iskolai egészségfejlesztési, drogmegelőzési programok támogatására. Jelenleg tehát a 2003. évi forrásoknak kevesebb, mint a fele áll rendelkezésre, amely csak töredéke annak, ami a kábítószerügyi stratégia megvalósításához szükséges lenne. Stágel Bence tájékoztatása szerint a tavalyi 1,3 milliárd helyett idén csak 1,1 milliárd az állami drogprevenciós keretet szavazott meg szocialista-szabaddemokrata többségű parlament. A költségvetési vitában a szocialista képviselők is elismerték, hogy egy hatékony drogprevenciós program elindításához az első évben minimum 7 milliárd forint állami támogatásra lenne szükség, ami a soron következő években 4-4,5 milliárd forintot igényelne.

+

Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti – jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus közölte: a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának első ülésén az SZDSZ benyújtja a drogfogyasztás dekriminalizálására vonatkozó javaslatát. Az Új Generáció elnöke hangsúlyozta: a magyarországi drogpolitika kudarcot vallott, a közelmúltban történt, kábítószer okozta halálesetek rávilágítottak arra, hogy nagyon rossz úton jártunk, hiába nyúlt minden kormány jó szándékkal az ügyhöz. Az Új Generáció szerint, nyugati példákat követve Magyarországon kísérleti jelleggel be lehetne vezetni az úgynevezett ellenőrzött „belövőszobákat”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!