Hoffmann Rózsa együttműködik az alapvető jogok biztosával

Az oktatási államtitkár a felsőoktatási és a köznevelési törvény végrehajtási rendeleteinek készítése során szoros együttműködésre törekszik az ombudsmannal. Hoffmann Rózsa ezt Szabó Máté hétfői közleményére reagálva tudatta az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában. A köznevelési törvény messzemenően tiszteletben tartja a gyermekeket megillető jogokat, e téren is számít az Alapvető Jogok Biztosának felhalmozott tudásra - emelte ki az államtitkár asszony.

Az oktatási államtitkár MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: mivel az új nemzeti köznevelési törvény legfontosabb céljai közé tartozik az egyenlő esélyek biztosítása, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása, tehetségének kibontakoztatása, iskolai és társadalmi integrálása, a célkitűzések megvalósításában nagy segítséget jelenthet Szabó Máté sokéves tapasztalata.

A köznevelési törvény messzemenően tiszteletben tartja a gyermekeket megillető jogokat, az intézmények hangsúlyos feladata e jogok védelme és érvényre juttatása, a szabályozások kialakításakor e téren is számít az államtitkár az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában felhalmozott tudásra - emelte ki.

Hozzátette: az oktatásért felelős államtitkár szándékai szerint hamarosan sor kerül arra a találkozóra, amelyen áttekintik a jogszabályok ütemezését, és megbeszélik a közös munka menetét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel azt közölte: az ombudsman a jövőben különös figyelemmel kívánja nyomon követni a köznevelési törvénynek az esélyegyenlőségre és a társadalmi integrációra tett hatásait. A közlemény szerint Szabó Máté ehhez számít Hoffmann Rózsa együttműködésére.

A hivatal azt írta, hogy a jogszabálytervezetek ombudsmani véleményezésével kapcsolatos eddigi gyakorlatot az esetlegesség jellemezte, ám január 1-je óta az alapvető jogok biztosa már nemcsak a jogszabálytervezetek készítőinek belátásától függően, hanem törvény rendelkezése alapján is véleményezni köteles a jogszabályok tervezetét.

Az oktatásért felelős államtitkár együttműködésével kapcsolatban a közleményben utaltak arra, hogy a biztos egyik kiemelt feladata a gyermeki jogok védelme, az oktatás szabályozása pedig gyermekeket megillető jogokat érint.

Mint írták, a biztos akkor tud eleget tenni a kötelezettségének, ha az oktatást érintő valamennyi jogszabálytervezetet véleményezheti. Jelezték, erre a véleményalkotásra a köznevelési törvény előkészítése során Szabó Máténak nem volt lehetősége.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!