Húsz éves a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége

A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában ünnepi közgyűlést rendezett a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége megalakulásának 20. évfordulója alkalmából. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár beszédében elismeréssel méltatta szövetség tiszteletre méltó elszántságát, mellyel óvta a magyar anyanyelvű oktatást, megszervezte a pedagógusok továbbképzését a Kárpát-medencében, biztosította érdekvédelmüket.

A kereszténydemokrata szakpolitikus, aki nemcsak pedagógus, de a Magyar Állandó Értekezlet Oktatási és Kulturális Szakbizottságának elnöke is egyben, elismeréssel méltatta a szövetség húszesztendei tevékenységét, azt a tiszteletre méltó elszántságot, mellyel óvták a magyar anyanyelvű oktatást, megszervezték a pedagógusok továbbképzését a Kárpát-medencében, biztosították érdekvédelmüket. Mindazt a fáradhatatlan munkát, amit a tehetséggondozástól kezdve a tankönyvek előkészítésén át tettek azért, hogy sok ezer gyermek lelkébe elültessék az összetartozás érzését, s megerősítsék azt a meglévő láthatatlan köteléket az anyaország és az elszakított nemzetrészek, melyet a közös szó, a közös anyanyelv jelent. Az államtitkár szólt azokról a változásokról, amelyek előtt a magyar köznevelési és oktatási rendszer áll.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány röviddel megalakulását követően a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával egyértelművé tette, hogy nemzetstratégiai célja a magyarság erősítése. Nem másokkal ellentétben vagy másokkal szemben, hanem önmagunkért, nemzetünkért.

A szövetség tagjainak száma mára megközelíti a 8000 tagot, ők valamennyien meggyőzően képviselik a romániai magyar közoktatásban tanuló 167 ezer diák és majd 15 ezer pedagógus érdekeit.

Az elmúlt 20 év alatt szinte a semmiből egy jól működő intézményrendszer épült ki Lászlófy Pál István elnök, jelenleg tiszteletbeli elnök, a főtitkári posztot tragikus haláláig, 1999-ig betöltő Biró István, majd a feladatot 1999-től átvevő Burus Siklódi Botond, a szövetség jelenlegi elnökének vezetésével.

A szövetség Országos Információs Irodája, továbbá 4 területi központja: a kolozsvári Gál Kelemen Oktatási Központ, a szovátai Teleki Oktatási Központ, a nagyváradi Partiumi Oktatási Központ és a csíkszeredai Székelyföldi Területi Oktatási Központ átfogja a határon túli magyar közoktatás egészét, segítséget nyújt a magyar nyelvű oktatás stratégiájának kidolgozásához, gondoskodik a magyar nyelvű oktatásban dolgozók szakmai továbbképzéséről, az oktató-nevelő munka színvonalának emeléséről, a magyar tannyelvű oktatás minőségi fejlesztéséről.

Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke felkérte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, hogy 26 erdélyi honfitársával közösen a jelenlétében tehessék le állampolgári esküjüket a csíkszeredai magyar konzulátuson.

Lászlófy Pál István 1960-ban kapta meg matematika-fizika szakos középiskolai diplomáját a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Elsősorban mindig és mindenkor tanár volt függetlenül a viselt tisztségtől. Jó tanár, tisztességes ember, aki nemzedékeket nevelt a fizika szeretetére, aki abban az időben is, amikor nem volt szabad, amikor tiltották és büntették, mindig megtalálta a módját annak, hogy a tanítványait erkölcsre, tartásra, magyarságra oktassa, s ebben Ő maga is mutatta a példát. Sütő András róla, a főtanfelügyelőről írta: akadtak az elnyomás évében is olyan tisztségviselők, akik meg tudták tartani minden szorítás ellenére magyarságukat.

A 20 éves fennállását ünneplő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként sokat tett azért, hogy a szervezet a romániai magyar nyelvű közoktatás egyik legtekintélyesebb szakmai szervezetévé váljon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!