III. Senuda életműve példaként áll a világ előtt

III. Senuda a hitéért való kiállásával és híveinek áldozatos szolgálatával maradandót alkotott, életműve példaként áll a világ előtt – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek abból az alkalomból nyilatkozva, hogy a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház megemlékezett a negyven napja elhunyt kopt egyházfőről az egyház budapesti templomában. A KDNP elnöke kiemelte, hogy a kopt egyházfő életműve példaként áll a világ előtt, imái ma is velünk vannak, történelmi látogatásával beírta magát nemzetünk szívébe.  

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese úgy fogalmazott: az egyházfő jó pásztora volt a reá bízott közösségnek. III. Senudát az Egyiptomban élő és a világban szétszóródott valamennyi kopt keresztény atyjaként tisztelte. 

A megemlékezésen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Alberto Bottari de Castello érsek, az Apostoli Szentszék magyarországi nunciusa, Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és több arab állam magyarországi nagykövete.  

III. Senuda a világ egyik legősibb egyházát vezette, a tízmilliósra becsült egyiptomi kopt közösség karizmatikus vezetője volt. A történész végzettségű egyházi vezetőt 1971-ben választották pápává. Az akkori egyiptomi hatalom 1981 és 1985 között száműzte, kolostorba vonult vissza.  

Az Egyiptomot érintő kérdésekben sokszor adott hangot markáns véleményének. A kopt egyházban ökumenikus nyitást valósított meg, a keleti ortodoxia képviselői mellett 2000-ben találkozott II. János Pál pápával is. Magyarországon 1996-ban járt először, szerzetesként látogatott Pannonhalmára.  

A kopt keresztény egyház feje március 17-én hunyt el. Az egyiptomi egyházi szóhasználatban kopt pápának nevezett III. Senudát 88 éves korában, Egyiptomban érte a halál.  

Az egyiptomi keresztények vezetője a múlt évben Szent István ünnepén ismét Magyarországon járt, a kormány meghívására részt vett az államalapítás ünnepén, és felszentelte a magyarországi kopt közösség templomát Budapesten.  

A főpap tavaly augusztus 20-án az Országházban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és tárgyalásokat folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. Az egyházakról szóló törvény alapján a kopt közösség elismert egyházként működik Magyarországon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!