"Isten nyugosztalja Magyarország barátját!" - így búcsúzott Helmut Kohltól közösségi oldalán Orbán Viktor

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, a német újraegyesítés kancellárja 87 éves korában, hosszú betegség után péntek reggel ludwigshafeni otthonában hunyt el.

Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délután, a volt német kancellár halálhírére reagálva.

Kohlt a német egység kancellárjának is nevezik, mert felismerte a történelmi esélyt, és – eloszlatva szomszédai, a nagyhatalmak és különösen a Szovjetunió aggályait –keresztülvitte a két Németország egyesülését (pontosabban Kelet-Németország csatlakozását a Német Szövetségi Köztársasághoz).

A kereszténydemokrata államférfi 16 évig, 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. Pártját, a CDU-t 25 éven keresztül, 1973-tól 1998-ig vezette.  

Helmut Kohl 2008-ban elszenvedett balesete után visszavonultan élt. Utolsó közéleti megnyilvánulása Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződik: 2016 áprilisában otthonában fogadta a magyar kormányfőt, és új előszót írt Aggodalom Európáért című 2014-es munkája magyar kiadásához. A találkozóról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.