Jézus feltámadása hitünk középpontja

A tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdte a húsvét szombati szertartást a római Szent Péter bazilikában Ferenc pápa. Jézus feltámadása hitünk középpontja, ez az az örömhír, amely már most boldoggá teszi a mi életünket is – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A tűz megáldásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött a húsvét szombati szertartás a római Szent Péter bazilikában. Ferenc pápa a bazilika bejáratánál áldotta meg a tüzet, a húsvéti gyertyára egy alfa és egy omega betűt vésett az idei évszámmal együtt. Az egyházfő a kezükben gyertyát tartó bíborosokkal a bazilika főoltáráig vonult. A zsúfolásig megtelt bazilika kezdetben sötét volt, majd amikor a pápa megérkezett az oltárhoz, fényárba borult. A vigílián a pápa egy olasz, egy albán, egy orosz és egy amerikai felnőttet részesít a keresztség, az elsőáldozás és a bérmálás szentségében.

Jézus feltámadása hitünk középpontja, ez az az örömhír, amely már most boldoggá teszi a mi életünket is – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek húsvét vigíliáján mondott szentbeszédében szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a katolikus főpásztor azt mondta: a hívek Jézussal való megbonthatatlan közössége „erősebb, mint a halál. Ha életünk Istenben van, akkor már most működnek bennünk a megkezdett örök élet energiái.

A bíboros hozzátette: „Krisztus szeretete minket is találékonnyá tesz, reménytelen helyzetekben mutatja meg az utat a becsületre, a túlélésre, hosszú acsarkodások és történelmi félreértések után a szívbeli megbékélésre, egymás elleni ádáz vetélkedés helyett az építő együttműködésre.”

Utalt arra is, hogy Krisztus lelke megadja a híveknek a találékonyságot akkor is, amikor a hitüket kell megvallaniuk, „akár a távol állók, akár a hatalmasok, akár a legegyszerűbb emberek, akár saját magunk előtt”. Felszólított arra: „kérjük Ferenc pápával a feltámadt Krisztust: szabadítson meg minket minden borúlátástól, reménytelenségtől és csüggedéstől! Töltse el szívünket elszántsággal, nagylelkűséggel és örömmel!” Szentbeszédében a bíboros megjegyezte: „a feltámadás egyre tisztuló hite és reménye Jézus Krisztusban bizonyossággá válik. Ő maga az élet.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!