Jövőre fordulatot vár a kormány a gazdaság növekedésében

Magyarország nem veti el az eurót, de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét perspektívát kínál – mondta Orbán Viktor az Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő szólt arról is: jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek. Mint mondta: a következő időszak legnagyobb szakmai kihívása az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát.

Érthető, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével – mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktorral. Angela Merkel a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az övezeten kívüli uniós tagországok elemi érdeke az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor soha nem tett ellenvetést az euróövezeti reformokkal szemben, hanem sok sikert kívánt hozzájuk, „és nekünk csak ez számít” – mondta a kancellár.

A magyar miniszterelnök hozzátette: Magyarország nem veti el az eurót, de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét perspektívát kínál, és az ország felkészült rá.

Idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek – mondta Orbán.

Kifejtette, a következő két-három évben nem lehet nagymértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb szakmai kihívása az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát. Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd az államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német–magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon, és 18 új gyárat építettek.

Angela Merkel szerint Magyarország előrelépést ért el az Európai Unió által sürgetett társadalmi reformok területén. A kancellár üdvözölte, hogy a magyar kormány követi az Európai Bizottság iránymutatásait az utóbbi időszak vitatott kérdéseiben. A DPA német hírügynökség jelentése szerint Merkel egyebek mellett hangsúlyozta: Magyarország törvényi módosításokat hajtott végre azokon a területeken, amelyekkel kapcsolatban kétségek merültek fel. Az ország megszívlelte az európai partnerek kritikáját – idézte a hírügynökség a kancellárt.

Hasznos volt a csütörtöki nyílt megbeszélés, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a sajtópolitikával kapcsolatos folyamatok mozgatórugóinak mélyebb megértéséhez – jelentette ki a kancellár.

A magyar miniszterelnök a Handelsblatt című német üzleti lapnak adott interjút. Az „Euróövezet? Felelőtlenség lenne most belépni” című interjúban kifejtette: Európának igazi megújulásra van szüksége. Nem elég néhány évig takarékoskodni, és utána mindent folytatni úgy, ahogyan a válság előtt. Az Európában megszokott jóléti államnak „már nincs jövője” – mondta, hozzátéve hogy a jóléti alapúról munkaalapú berendezkedésre kell váltani.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!