A KDNP elfogadja az egyházi törvény módosítását

A KDNP bár nem örül, de el tudja fogadni az egyházi törvény módosítását – mondta a Lánchíd Rádióban Varga László. A képviselő hozzátette: az a passzus, mely szerint minden közösség nevezheti magát egyháznak, őt is meglepte. A KDNP ugyanis szerette volna, ha megmarad a történelmi egyházak fogalom. Azonban a helyette alkalmazott „bevett felekezet” is régi jogi kifejezés.

Bevett felekezetnek azokat a vallási közösségeket nevezik, melyekkel az állam valamilyen módon együttműködik.

A beszélgetés alatt szóba került, hogy az alkotmánybíróság korábban kifogásolta a jogorvoslati lehetőség hiányát. Varga László szerint mostanra már kicsit talán túl is hangsúlyozódik ez a kérdés, mert többféle fórumon is lehet jogorvoslattal élni, úgyhogy ebbe már senki, még talán az Európai Unió sem köthet bele.

A képviselő reagált a nemrég felröppent álhírre is, miszerint a református egyház bojkottálja a törvényt. Szerinte ez a rosszindulatú médiának tulajdonítható, akik minden lehetőséget megragadnak arra, hogy az országban értetlenséget szüljenek. A református egyházat szembe akarták állítani a kormánnyal.

Varga László elutasította az ellenzék azon kritikáját, mely szerint a taglétszámra vonatkozó 0,1%-os küszöb megfoghatatlan tényező, mivel a 2011-es népszámláláson nem volt kötelező válaszolni a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre. A képviselő rámutatott: nem kell figyelembe venni azoknak a véleményét, akik nem merték megmondani, milyen vallásúak. Azoknak sem veszik figyelembe a véleményét a parlament megalakulásakor, akik nem mennek el szavazni.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!