A KDNP javaslatára 75 milliárddal több pénz maradna a családoknál

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint dilettáns a Haza és Haladás Egyesület családi adókedvezményre vonatkozó javaslata, amely leginkább a nagycsaládokat fenyegeti, a harmadik gyermek vállalását gyakorlatilag ellehetetleníti. A családi adókedvezmény kiterjesztésével 75 milliárd forinttal több kerülne a családokhoz – jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Pálffy István, a KDNP szóvivője.

A KDNP szóvivője elmondta, hogy a Haza és Haladás Egyesület által kidolgozott program szerint a három gyereket nevelő, felsőbb jövedelmi kategóriába tartozó családoktól 15 milliárd forintot vennének el, míg a KDNP javaslata alapján, a családi adókedvezmény kiterjesztésével 75 milliárd forinttal több kerülne a családokhoz. A kisebbik kormánypárt javaslata szerint azok a családok is igénybe vehetnék a kedvezményt, akik ezt, eddig az alacsony adóalap miatt nem tudták megtenni - tette hozzá a szóvivő. Pálffy István úgy fogalmazott, hogy ígéret van az általuk kidolgozott terv 2014-es bevezetésére.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerint a Haza és Haladás Egyesület az adópolitikából szociálpolitikát kíván csinálni. Bajnai Gordon a 400 ezer és az 500 ezer forint közötti adóköteles jövedelem után ettől a családtól havi 24 ezer forintot venne el – mondta, majd hozzátette: 400 ezer forint felett másik adókulcsot vezetne be a Haza és Haladás Egyesület. Az adóék másfélszeresére emelésével pedig 24 százalékos adót érne el Bajnai Gordon – állítja a szóvivő.

Pálffy István elmondta: 500 ezer forint jövedelem két főre bontva alig több mint az átlagbér hazánkban. Kifejtette, hogy Magyarországon a 4 millió adózóból alig 250 ezren keresnek a 400 ezer forintos sáv felett, ami a hazai keresetek felső hat százalékát teszi ki.