A KDNP mély megrendüléssel értesült Kopp Mária haláláról

A KDNP tisztelettel őrzi Kopp Mária emlékét, aki, mint írták, mindig pozitív üzenetekkel igyekezett a gyermekvállalás, a családok jelentőségére felhívni a figyelmet. A KDNP mély megrendüléssel értesült a magyar tudományos élet egyik meghatározó alakjának haláláról. Kopp Mária orvosként és pszichológusként sokat tett és kutatott azért, hogy megértsük a társadalomban végbemenő demográfiai folyamatokat  – olvasható a párt közleményében

Kopp Máriára emlékezve

Ma tudtam meg, hogy Kopp Mária elment tőlünk. Soroljuk az érdemeit, címeit, rangjait? Nem, arra az életrajzok valók. Most úgy érzem, el kell mondanom, miért volt ő több mint tudós, sikeres kutató, több mint a nemzetközi hírű módszer kitalálója, mint jó családanya és jó feleség.

Kopp  Mária nagyon nagy feladatra hívatott el, olyan feladatra, amely annak a közösségnek a javát szolgálja, ahová született. Olyan ember, aki nem pozíció, nem funkció, nem kinevezés, nem előléptetés révén szolgál, hanem, mert arra született. És azt mondja el szóban, írásban, ha kell százszor, ha kell ezerszer, amivel figyelmeztetnie kell a közösségét: vigyázz, veszélyben vagy!

Sokan kényelmetlennek érezték, amit mond, szavai gyakran süket fülekre találtak, mások úgy érezhették, semmi közük ahhoz, amiről szól. Pedig ő pontos szavakkal, egyszerűen, érthetően beszélt. Arról, hogy a népünk lelke és így a teste is a romlás szélére került, az idegeink ziláltak, a gondok alatt összeroskadunk. Gyerekeink elpuhultak, nincs állóképességük, és hiába szeretnének nagy családot, mire eljön az ideje, kihátrálnak a sorsdöntő feladatok elől. Sürgősen, nagyon sürgősen cselekedni kell: senki más nem fogja helyettünk megmenteni a jövőnket.

Ilyen volt Kopp Mária szolgálata közöttünk.

Odafigyeltünk-e rá? Szerettük-e azért, amit értünk, mindnyájunkért, szegény magyarokért tett azzal, hogy itt élt és a javunkra élt?

Mondani szokták, hogy aki meghalt, már jó helyen van odafenn a mennyben. Nem tudom, milyen hely odafenn a menny, de azt tudom, hogy az Isten akarata szerint élt és az Isten akarata az üdvösség.

 Szívem összeszorul, amikor rá gondolok - és most egészen közelről sejlik fel előttem nagy tudása, megértő, kedves komolysága, jósága, szeretete -, de a lelkem nyugodt: biztosan jó helyen van.

Dr. Hoffmann Rózsa
oktatásért felelős államtitkár

+

Kopp Mária 1942. január 14-én született Budapesten. 1968-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE), majd 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) klinikai pszichológia szakán kapott diplomát. 1982-ben az orvostudomány kandidátusa, 1999-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora lett.

1968-tól az Országos Munkaegészségügyi Intézetben megszervezte és vezette a klinikai epidemiológiai munkacsoportot, később a SOTE pszichofiziológiai laboratóriumának vezetője, majd a pszichoszomatikus ambulancia vezetője volt. 1993-tól a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatójaként, 1994-től egyetemi tanárként, 2007-től kutatócsoport-vezetőként dolgozott. 1997–2000-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.

Munkáját 1988-ban és 2002-ben Nyírő Gyula-díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 2008-ban Polgári Magyarországért Díjjal, 2009-ben Prima-díjjal ismerték el. 2010-ben a magyarság egészségéért folytatott küzdelmükért – férjével, a 2009-ben elhunyt Skrabski Árpáddal együtt – Magyar Örökség-díjjal, valamint Stephanus-díjjal (irodalmi kategóriában) tüntették ki. 2011-ben Budapest díszpolgára lett.

Idén március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként.

A Népesedési Kerekasztal szervezője volt, a nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!