A KDNP nem ért egyet az AB döntésével

A KDNP tudomásul veszi, de nem ért egyet az Alkotmánybíróság átmeneti rendelkezéseket érintő határozatával, a kereszténydemokratát szerint ugyanis ezzel a testület „egyoldalúan felborította a kialakult hatalmi autonómiák demokratikus rendszerét” – jelentette ki az alaptörvény negyedik módosításának általános vitájában Vejkey Imre kedden az Országgyűlésben. Szerinte az Ab „egyoldalúan felborította a kialakult hatalmi autonómiák demokratikus rendszerét”.

A kisebbik kormánypárt vezérszónoka mondta, az Alkotmánybíróságnak az átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatos határozatát „kénytelenek” tudomásul venni, de azzal egyetérteni nem kötelesek, és nem is értenek vele egyet. Hangsúlyozta: a kereszténydemokraták kifejezett jogi álláspontja, hogy az Ab határozata az alaptörvény egyes rendelkezései közötti szelektálásnak minősül, amelyre a testületnek nem volt felhatalmazása.    

Közölte: a KDNP szerint az Ab törvényi felhatalmazás nélkül saját maga terjesztette ki magára nézve hatáskörét az alaptörvény, illetve az alaptörvényt módosító törvények alkotmányos felülvizsgálatát illetően. Ezt úgy értékeljük, hogy az Ab „egyoldalúan felborította a kialakult hatalmi autonómiák demokratikus rendszerét” – tette hozzá.

Ezért – folytatta –, az Ab döntésével egyet nem értve, de kényszerűen tudomásul véve az átmeneti rendelkezések teljes tartalmát beépítették az alaptörvénybe, valamint az alkotmány védelme értelmében szélesítették az utólagos normakontrollt kérők körét, növelték az alkotmánybírósági eljárások átláthatóságát és bizonyos esetekben gyorsították az eljárást.

Rubovszky György, a KDNP másik vezérszónoka a család fogalmával kapcsolatban visszautasította azt a vádat, miszerint a KDNP a házasságot magasabb rendű, az élettársi kapcsolatot pedig alacsonyabb rendű együttélési formának tartaná. Ezek nem alá-fölé rendelt kérdések – fogalmazott. Mint mondta, az élettársi kapcsolat szabad szerződés alapján létrejött együttélési forma, ami külső korlátokat nem kíván elfogadni, ezért furcsa lenne, ha erre az állam plusz szabályokat szabna ki. Szerinte a mostani alkotmánymódosítás ebben a kérdésben pontot tesz a vita végére azzal, hogy kimondja: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti, a család alapja pedig a házasság, illetve a szülő-gyermek kapcsolat. Kijelentette: ennek alapján gyermek családon kívül nem létezik, az viszont kétségtelen, hogy élettársi kapcsolatban az anya és gyermek, illetve az apa és gyermek alkot családot, az anya és az apa polgárjogi viszonyban vannak egymással.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!