A KDNP támogatja a nyugdíjrendszer reformjának koncepcióját

A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a Népesedési Kerekasztal által közzétett, a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó koncepcióját, amelyik figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is - tudatta közleményében a párt kedden. A gyermek vállalása és megfelelő nevelése olyan felelős szülői magatartás, amely nem csak személyes jövőjét biztosítja, hanem a társadalom érdekében hozott áldozat is.

A Kereszténydemokrata Néppárt közleménye
 
A KDNP támogatja a Népesedési Kerekasztal által közzétett, a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó koncepcióját. Ennek lényegét így fogalmazták meg: „Olyan nyugdíjreformot javasolunk, mely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is." A gondolat Európa-szerte felmerült. Magyarországon a Kereszténydemokrata Néppárt 2007-ben megfogalmazott nyugdíjreform tervezete olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik „a közösség érdekében erőfeszítést tesznek", akik befizetésekkel, illetve „gondos gyermekneveléssel" támogatják a rendszer fennmaradását.
 
A képlet világos: az európai országokban működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben az idősek nyugdíját az aktív korosztály járulékfizetései biztosítják. A mai aktívak későbbi nyugdíját gyermekeik generációja fogja fedezni. Természetesen azok is fognak nyugdíjat kapni, akik nem vállaltak gyermeket. Az ő nyugdíjukat azok gyerekei fogják kitermelni, akik nem csak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket. Ezért igazságos, hogy akik „befektettek" a jövőbe, azok kapjanak ezért valamilyen többletjuttatást.
 
Az említett koncepció szerint ez lehet nyugdíj-megállapítás szabályozása megfelelő szorzószámmal, korhatárkedvezmény vagy járulékfizetési kedvezmény. A gyermeknevelés költségeit vizsgáló kutatások szerint annak egynegyedét fedezik a társadalmi juttatások, míg háromnegyede a szülőket terheli. Ezt az áldozatot kompenzálja némileg a javasolt nyugdíjreform.
 
Természetesen tudjuk, hogy a gyermek több mint járulékfizető és a rendszer fenntartója. Valljuk, hogy a gyermek vállalása és megfelelő nevelése olyan felelős szülői magatartás, amely nem csak személyes jövőjét biztosítja, hanem a társadalom érdekében hozott áldozat is.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!