A KDNP tisztázná a trafikok éjszakai alkoholárusítási jogát

Bús Balázs kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az éjszaka is nyitva tartó üzletekkel azonos feltételekhez kötné a trafikok este tíz és reggel hat óra közötti alkoholárusítási jogát. A kormánypárti képviselő szerdán törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, mert szerinte a sajtóban trafiktörvényként emlegetett jogszabály jelenleg ellentmondásosan szabályozza a kérdést.

A Óbud kereszténydemokrata polgármestere a törvénymódosítási javaslatához fűzött indoklásában arról ír, nem egyértelmű, hogy a trafikokra is alkalmazni lehet-e az egyes önkormányzatok üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjét szabályozó rendeleteit.  

Mint emlékeztet, a kereskedelmi törvény két helyen is jogalkotási felhatalmazást ad a települési, illetve Budapesten a kerületi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy a helyi sajátosságokra figyelemmel jogszabályban határozzák meg az üzletek éjszakai nyitva tartását, ami sok esetben a szeszes italok este tíz és reggel hat óra közötti forgalmazásának tiltását eredményezte.   

Bús Balázs szerint azonban a kereskedelmi és a trafiktörvény összehasonlítása után nem eldönthető, hogy az önkormányzat tiltó rendelete a nemzeti dohányboltokra is vonatkozik-e, a kormánypárti képviselő ezért módosító javaslatában egyértelműsítené ezt. Indoklása alapján ugyanis a jelenlegi helyzet a piaci verseny egyenlőtlenségét, valamint súlyos konfliktusokat okozhat a trafikosok, kereskedők és a lakosság között.  

A kereszténydemokrata képviselő ezen túlmenően azt is tisztázná, hogy a dohányboltok esetében is alkalmazható legyen a többi üzletre vonatkozó ellenőrzési és szankcionálási gyakorlat. Bús Balázs a jegyzőt hatalmazná fel arra, hogy korlátozza az előírásokat megszegő trafikok éjszakai nyitva tartását.  

A jelenleg nyári szünetét töltő Országgyűlés legkorábban őszi ülésszakának elején, vagyis várhatóan szeptember közepén foglalkozhat a kérdéssel.  

A hvg.hu szerdán arról írt, a módosító javaslat azon korábbi írásukra reagálva születhetett, amelyben leleplezték: a nemzeti dohányboltok „meghekkelték” több budapesti kerület éjszakai alkoholárusításra vonatkozó rendeletét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!