A kereszténydemokraták feladata a megbocsátás

A kommunizmus a demokratikus politikai rendszer megsemmisítése érdekében semmitől sem riadt vissza – emelte ki Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke a kisebbik kormánypárt hétfői budapesti megemlékezésén. Szalma Botond kiemelte: nagyon fontos feladat, hogy elmondják a fiataloknak, a szocializmus és a kommunizmus nem egyenlő a Heineken sörön látható vörös csillaggal. Becslések szerint minden harmadik magyar családot érintett a több mint ötvenéves terror.

A kommunista diktatúra milliókat áldozott fel

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes rámutatott: a totális kommunista diktatúra az osztálynélküli társadalom eszméjének megvalósítására hivatkozva milliókat áldozott fel. A folyamatos fosztogatások, a csalások, a korrupció, a közös vagyon eltékozlása, a besúgórendszerbe való kényszerítés, az attól való mindennapos félelem, az apácák és a papok meggyalázása, a vallásos emberek üldözése, az internálások eltörölhetetlenül beivódtak az emberek lelkébe, és sokakat megtörtek egy életre – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Kitért arra is, hogy a kommunizmus idején meghurcolt Kovács Bélának, a Kisgazdapárt főtitkárának letartóztatása szimbolikus jelentőségű volt, és egyet jelentett a demokrácia reményeinek széthullásával.

A kereszténydemokraták legfontosabb feladata a megbocsátás

Szalma Botond, a KDNP fővárosi választmányának elnöke kiemelte: nagyon fontos feladat, hogy elmondják a fiataloknak, a szocializmus és a kommunizmus nem egyenlő a Heineken sörön látható vörös csillaggal. Beszélt arról is, hogy mintegy 80-100 millióra teszik a kommunizmus és szocializmus áldozatainak számát világszerte, és ez számtalan egy életre meggyötört családot is jelent egyben.

Hozzátette: a mindennapi életet úgy mérgezték, mint egyesek a kutat, és ez „a mérgezés álliberális jelmezben tart ma is”. Szerinte kereszténydemokrataként legfontosabb feladatuk a megbocsátás, de ez egyben a legnehezebb is.

A kommunista örökség elleni tiltakozás napja is

Azbej Tristan, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke azt mondta: szinte minden, ami rossz és szegényes napjainkban, az a pártállami diktatúra évtizedeiben gyökerezik.

Kiemelte: az emléknap az ifjúság számára nem csupán egy történelmi időszakról szól, hanem a mindannyiunk életét érintő kommunista örökség elleni tiltakozás napja is. „Úgy a mi emléknapunk is, mint a hősöké, mártíroké és a meghurcolt időseké” – fogalmazott.

Minden harmadik magyar család érintett

Jobbágyi Gábor egyetemi tanár, a KDNP család és életvédelmi munkabizottságának vezetője arról beszélt, hogy 1947-től a kommunista terror áldozatainak több százezer halottja volt Magyarországon, több százezer embert vetettek börtönbe, és ehhez jönnek még a kitelepítések, a recski munkatáborba zártak, a hortobágyi kényszermunkatáborok.

Becslések szerint minden harmadik magyar családot érintett a több mint ötvenéves terror közvetve vagy közvetlenül – mutatott rá.

Azt mondta, ő nem bocsát meg, és kitért arra is, hogy sokan a politikát vádolják, de valójában az igazságszolgáltatás elszabotálta az igazságtételt, és szabotálja napjainkban is. Megvannak azok a törvények 1990 elejétől, amelyek alapján a felelősségre vonást meg lehetne tenni, de gyakorlatilag nem történt semmi, egy-két embernek jelképes büntetést szabtak ki – állapította meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!