Kerüljenek vissza a kisebbségeket érintő kérdések az Európai Tanács témái közé!

Visszaemelné a kisebbségeket érintő kérdéseket európai viszonylatban is a főbb témák közé Kalmár Ferenc, a KDNP országgyűlési képviselője, akit előző héten Strasbourgban az Európa Tanács esélyegyenlőségi és diszkrimináció elleni bizottsága az előterjesztés jelentéstevőjének választott. A politikus sajtótájékoztatóján elmondta:ez a kérdés a Kaukázustól Írországig, Finnországtól egészen Máltáig minden kisebbséget érint.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: december 3-ig kell elkészíteni az első koncepciót az Európa Tanács számára összeállítandó, nemzeti kisebbségekről és jogaikról szóló előterjesztéshez. A koncepció összeállítását követően a teljes munkára két év áll rendelkezésre - fejtette ki.

Kalmár Ferenc azt mondta: ez a kérdés nem csak a Kárpát-medencéről szól, hanem a Kaukázustól Írországig, Finnországtól egészen Máltáig minden kisebbséget érint.

Kitért arra, hogy ma Európában nem köztudott, de a lakosság 20 százaléka kisebbségi sorban él. Úgy tűnik - folytatta -, hogy a kisebbségi kérdés elsikkadt, és kikerült a főtémák közül. A jelentéssel megpróbálják majd az etnikai kisebbségek kérdéskörét visszaemelni a főbb témák közé - jelezte. Úgy látta, a kisebbségekkel összefüggésben felmerülő feszültségeket mindenképpen kezelni kell, hogy ne jussanak el akár a fegyveres konfliktusokig.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője azt mondta: az ET huszonnégy delegáltja írta alá azt az általa benyújtott határozati javaslatot, amely szerint a parlamenti közgyűlésnek dokumentumban kellene összefoglalnia az őshonos etnikai, kulturális, nyelvi, illetve vallási kisebbségek helyzetének javítását célzó bevált gyakorlatokat, és ennek alapján ajánlásokat kellene tennie az ET tagállamainak.

Megjegyezte: nagy siker, hogy készül ilyen jelentés, ugyanis nem minden határozati javaslat kerül elfogadásra, ezt a témát ugyanakkor fontosnak találták az illetékes bizottságban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!