Kiegyenlítik az esélyeket

A kormánypártok szerint az új kampányfinanszírozási törvény nagyobb egyenlőséget biztosít és garantálja, hogy a pártok ne pénzen vett reklámokkal, hanem valódi tartalmakkal versenyezzenek a választások előtt. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata államtitkára az M1 A lényeg című műsorában elmondta: kampányidőszakban a pártok nem kaphatnak dupla támogatást, az állam vagy a működést, vagy a kampányt támogatja.

Tájékoztatása szerint aA kampányfinanszírozás új rendszerét a tavaszi ülésszakon elfogadhatja a parlament – mondta.

Mivel zátonyra futottak a korábbi megbeszélések - Mesterházy Attila azt mondta, nem megy el az egyeztetésekre -, ezért a Fidesz-KDNP terjesztett be egy olyan javaslatot, amely tisztább, átláthatóbb és olcsóbb rendszert hoz a teljes kampányfinanszírozást tekintve – fogalmazta meg az államtitkár.

Rétvári Bence azt mondta: a korábbi egymillió forintos limit, amelyet választókerületenként el lehetett költeni, a mai viszonyok mellett már nehezen tartható, ezért egy „őszintébb”, 5 millió forintos küszöbre emelték azt az összeget, amit a képviseletek elkölthetnek.

Igazi újításnak számít, hogy minden képviselő egymillió forintos támogatást kap egy kincstári kártyán, amellyel később el kell számolnia - ezt az összeget készpénzként nem tudja felvenni, szigorú szabályok szerint ellenőrzött bizonylatokkal fedezheti költéseit. Ha nem tud elszámolni, akkor a dupláját kell visszafizetnie, és ha nem éri el a 2 százalékos küszöböt, akkor kamatostul kell visszafizetnie az összeget – mondta el az államtitkár.

Ha a pártok minden választókerületben állítanak jelöltet és országos listát, akkor a párt a kampányra a kampányköltések 60 százalékig terjedő állami támogatást kaphat, ezzel szintén el kell számolni. A költségeket a Magyar Közlönyben közzé kell tenni – emelte ki.

Mind a korábbi választási szabályok, mind a kampányfinanszírozás kiegyenlíti az esélyeket, és nem lehetséges, hogy akinek sokkal több pénze van, annak sokkal több lehetősége van kampányolni, még akkor is, ha kisebb a társadalmi támogatottsága – fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy elsősorban az aktivisták munkája segítheti elő az új rendszerben egy párt győzelmét.

Mint mondta, fontos a bevételi oldal szabályozása, külföldről, multinacionális cégektől vagy külföldi, vagy magyarországi jogi vagy természetes személyektől nem fogadhatnak el adományokat a pártok – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: a kisebb pártok ezzel a szabályozással jobb helyzetbe kerültek.

A médiában való kampányköltésekkel kapcsolatban Rétvári Bence azt mondta: a kormány igyekszik mindenkinek egyenlő feltételeket biztosítani. A közmédiában egyenlő feltételek mellett, ugyanannyi időkeretben és ingyenesen jelenhetnek meg a pártok, és a kereskedelmi médiában sem a pénz dönti el a versenyt, akárcsak Franciaországban vagy 11 másik uniós országban. Újsághirdetések esetében a listaárakat előre közzé kell tenni – tette hozzá.

A III/III-as ügynökmúlttal terhelt kiemelt nyugdíjak megvonásával kapcsolatban Rétvári Bence azt mondta: egy ötfős szakértői bizottság sorra veszi azokat, akik most nyugdíjpótlékot kapnak – olyan személyek, akik a kommunista rendszer alatt valamilyen elismerést, díjat vagy kitüntetést vettek át, amelyhez egy ilyen privilégium is járt. A bizottság - amely történészekből és nyugdíjbiztosítási szakemberekből áll – megkapta az alaplistát a nyugdíjbiztosítótól, ebből kiderül, körülbelül 1000 fő kap ilyen pótlékot. Hozzátette: a listán szereplők már átestek egy vizsgálaton még a rendszerváltás elején, és azt tapasztalták, hogy közülük 109 főnek titkosszolgálati múltja volt – mondta Rétvári Bence. Május végéig a bizottság azokat is megvizsgálja, akik az 1956-os forradalom leverésében közreműködtek, állami vezetői tisztséget töltöttek be, valamint azokat, akik az MSZMP-nek és a KISZ-nek a vezetői voltak – mondta Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!