A kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek

Rubovszky György szerint az egy frakcióból kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek. Márpedig Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető levelében az szerepel, hogy a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából. A házszabály szerint a kilépett, illetve egy frakcióból kizárt képviselő hat hónapig független képviselőnek számít, és sehová nem léphet be - mondta el az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke.

Rubovszky György, idézve a szocialista frakcióvezető Kövér László házelnöknek írt levelét azt mondta, a házszabály a képviselőcsoport vezetőjének bejelentéséhez kapcsol jogkövetkezményeket. Mesterházy Attila levelében az szerepel, hogy tíz képviselő kilépett a szocialista frakcióból. A házszabály szerint a kilépett, illetve egy frakcióból kizárt képviselő hat hónapig független képviselőnek számít, és sehová nem léphet be - ismertette a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság vezetője.

Rubovszky György megjegyezte: azt soha nem vizsgálták és nem vizsgálhatja a Ház, hogy valóságot ír-e a frakcióvezető vagy sem.

A kereszténydemokrata politikus kitért arra is, hogy 1994-es képviselősége óta egyetlen ilyen jogeset volt, amikor az MDF kettévált, és megalakult az MDNP frakció. Ekkor azonban nem kilépést jelentettek be, hanem azt, hogy a párthoz hasonlóan a frakció is kettévált.

Molnár Csaba vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokrata Párt parlamenti frakciója. A politikus akkor úgy nyilatkozott: mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, hanem új képviselőcsoportot alakítottak, nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük, így arra számítanak, hogy a hétfői ülésnapon már fel is szólalhatnak a Házban napirend előtt. A politikus a hétfői parlamenti ülés megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendőket nem.

Az Országgyűlés sajtószolgálata azt tudatta az MTI-vel: Kövér László házelnök azután kezdeményezi az MSZP-ből kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy október 30-án hazatér latin-amerikai hivatalos útjáról.

Lezsák Sándor az ülésteremben bejelentette: a szükséges döntések meghozataláig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakcióknak garantálják.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!