Kiválasztották Salamon László utódját

A fideszes Cser-Palkovics András váltja a parlament alkotmányügyi bizottságának élén az alkotmánybíróvá választott KDNP-s Salamon Lászlót, L. Simon László leváltott kulturális államtitkár pedig visszatér a kulturális bizottság élére. A fenntartható fejlődés bizottságát Jávor Benedek helyett Szili Katalin vezeti, míg a sportbizottság élén a fideszes Bohács Zsolt váltja párttársát, Szalay Ferencet – döntött az Országgyűlés hétfőn a házelnök javaslatára.

Salamon Lászlót – aki korábban a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyére került a bizottság élére – tavaly decemberben választották alkotmánybíróvá február 25-ei hatállyal, a hetvenedik életévét betöltő Bihari Mihály helyére. A kereszténydemokrata képviselő ezért hétfőn lemondott képviselői mandátumáról. A helyére lépő Cser-Palkovics András 2012 júniusáig az alkotmányügyi bizottság alelnöke volt, ezután a kulturális bizottság vezetője lett az államtitkárrá választott L. Simon László helyett, aki menesztése után most visszaveszi e tisztséget.

A bizottsági helyek újraosztását szükségessé tette az LMP frakciójának megszűnése is. Az LMP-ből távozó, és Párbeszéd Magyarországért (PM) néven új pártot alapító Jávor Benedek helyett a szintén független Szili Katalin vezetheti a fenntartható fejlődés bizottságát.

A szintén a PM-hez tartozó Karácsony Gergely és Szabó Tímea is elveszítette alelnöki helyét a kulturális, illetve az emberi jogi bizottságban, míg az LMP-ben maradó Mile Lajos az Európai ügyek bizottságának alelnöki székéből távozik, de - Jávor Benedekhez hasonlóan – mindannyian bizottsági tagok maradnak, sőt Mile a nemzetbiztonsági bizottságnak is megőrizheti helyét.

Megtarthatta alelnöki pozícióját az oktatási bizottságban az LMP-s Osztolykán Ágnes. Eddigi bizottságában folytathatja a munkát az LMP-s Schiffer András és Szél Bernadett, valamint a PM-hez tartozó Szilágyi László, Szilágyi Péter, Scheiring Gábor és Dorosz Dávid. Szabó Rebekának viszont távoznia kell a mezőgazdasági bizottságból, a nemzeti összetartozás bizottságában kap helyet.

Az eddig két bizottsági tagsággal rendelkező Ertsey Katalin (LMP) a külügyi bizottság tagja marad, a fogyasztóvédelmi testületben viszont a jobbikos Szilágyi György váltja őt. Vágó Gábor marad a számvevőszéki bizottságban, a szociálisban viszont a szintén LMP-s Lengyel Szilvia váltja őt, aki eddig a sportbizottság tagja volt.

A mentelmi bizottság a jövőben a korábbi nyolc helyett csak hattagú lesz: Cser-Palkovics András és Szilágyi Péter helyét sem töltik be, így marad azonos számú kormánypárti és ellenzéki képviselő.

A sportbizottság elnöke a fideszes Bohács Zsolt lesz. A korábbi kenuvilágbajnok helyét párttársa, Székyné Sztrémi Melinda veszi át az alkotmányügyi bizottságban.

Kövér László javaslatát az összes frakció támogatta, a korábbi LMP-s képviselők viszont tartózkodtak, illetve nem vettek részt a szavazásban, Ertsey Katalin pedig nemmel voksolt közülük.

A parlament nagy többséggel döntött arról is, hogy jegyzővé választja a független Szilágyi Pétert, aki eddig is betöltötte ezt a pozíciót, ám helye átmenetileg megüresedett az LMP-frakció megszűnésével. A politikus így most újra esküt tett.
Megváltozott a parlamenti ülésrend is: az LMP-hez tartozó független képviselők a Fidesz-frakció, a Párbeszéd Magyarországért politikusai pedig a jobbikos képviselők mögött kaptak helyet. Az LMP-frakció tagjai eddig a Fidesz és a Jobbik képviselőcsoportja között ültek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!