Komárom-Esztergom megyét valóban közösen vezeti a Fidesz és a KDNP

Komárom-Esztergom megyében megfelelő súlyukon kezelik a kereszténydemokrata képviselőket és a tagságot is, ez a legutóbbi választások óta érzékelhető – mondta el a Hazánknak Ablonczy Dánielné, a KDNP Komárom-Esztergom megyei elnöke. Popovics György, a Fidesz–KDNP-szövetség listavezetőjeként megválasztott megyei közgyűlési elnök szerint Komárom-Esztergom megyét a Fidesz és a KDNP valóban közösen vezeti.

Ablonczy Dánielné, a KDNP Komárom-Esztergom megyei elnöke, amikor a párt megyebéli helyzetéről kérdeztük, azt mondta, a KDNP pozíciói erősek e térségben. „Komárom-Esztergom megyében megfelelő súlyukon kezelik a kereszténydemokrata képviselőket és a tagságot is, ez a legutóbbi választások óta érzékelhető. Mind országos, mind helyi szinteken leképeződik a jelenlétünk – megfelelő feladatokat és megbízatásokat kapunk és vállalunk. Tatán, Tatabányán, Oroszlányban, a megyei közgyűlésben szintén nyomon követhető e változás, amelyet még több munkával hangsúlyozunk.”

– Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a képviselői tevékenység mellett ne lennének további feladatok a pártépítésben. „A legközelebbi terveinkben új KDNP-alapszervezetek alakítása szerepel, mert megyeszerte határozottan artikulálni szeretnénk magunkat, mint világnézeti pártot. A politikában immár megkerülhetetlen a KDNP, a keresztény értékrend kiemelése azonban legalább olyan fontos nekünk, mint a törvényhozásban és a helyi önkormányzatokban való szerepvállalás – mondta Ablonczy Dánielné, aki a tatabányai önkormányzati testület képviselője.

Simon Géza és dr. Szabó Gábor Tatán élő politikusok a KDNP javaslatára erősítik a Komárom-Esztergom megyei közgyűlést. Az egyházi és a megyei önkormányzati kapcsolatok mind a munkában, mind az ünnepekben, mind az értékrendben a közös gyökerekről tanúskodnak, ez napi szinten is érzékelhető. Michl József tatai polgármester, országgyűlési képviselő az Országgyűlés kereszténydemokrata-frakciójában foglal helyet, gyakori felszólaló és nyilatkozó az országos médiában.

Komárom-Esztergom megyét a Fidesz és a KDNP valóban közösen vezeti – hangsúlyozta Popovics György megyei elnök, a Fidesz-KDNPszövetség színeiben többséget szerzett megyei listát vezető politikus.

– A megyei közgyűlésben működik a munkamegosztás – szól a „hétköznapi” feladatokról a megyei elnök. – Simon Géza alelnök felel az intézmények működéséért, ezen belül az oktatást és szakképzést felügyeli és koordinálja. A két párt együttműködése mindamellett nyilvánvalóan zökkenőmentes, hiszen két évtizedes a kapcsolat közöttünk – fűzi hozzá Popovics György. – A tatabányai központú gyermekvédelmi szakellátást korábban a Váci Egyházmegye működtette, a Názáret Szociális Szolgáltató Intézmény által. Még dr. Völner Pál megyei közgyűlési elnök vezetése idején határoztak a fenntartás egyházi kézbe adásáról, amely az emberek megelégedésére történt. Jelenleg a Szeged-Csanádi Egyházmegye vette át a váciaktól a fenntartást, Simon Géza alelnök személyesen tárgyalt és tartja a kapcsolatot Kiss-Rigó László megyés püspökkel. Több intézmény átvételéről is tárgyalásban állunk az egyházmegyével – mondta el Popovics György, aki 1990-től folyamatosan tagja a Komárom-Esztergom megyei közgyűlésnek, és első ciklusában tölti be megyei közgyűlési elnöki pozícióját.

– Görög katolikusként kicsit beleszülettem a Mária-kultuszba – vall az elnök hithez való viszonyáról. – Esztergomban születtem, szüleim pedagógusok voltak, az öreg templom melletti Poór Antal téren nőttem fel. A nagymamám ide vitt magával misére, később itt ministráltam, sok ferences diákkal kötöttünk barátságot. Jó emlékezetemben őrzöm a máriapócsi búcsúkat, amelyeken annyiszor részt vettünk családommal, mert apai ágon onnan származunk. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök úrral még az esztergomi időkből ered a kapcsolatunk, ő akkor a „kerek” templomban szolgált – foglalta össze Popovics György a gyermek- és ifjúkori időket.

– A közelmúltban vettünk részt Esztergomban a csodálatos Mindszenty-emlékmisén, másnap pedig a péliföldszentkereszti kegytemplomban Paskai László gyémántmiséjén – számol be legutóbbi szakrális élményeiről Popovics György.

Elődjének, Völner Pál előző megyei elnöknek, jelenlegi államtitkárnak közismertek voltak személyes megerősítésű egyházi kapcsolatai, nem utolsósorban hívő katolikus családi élete kapcsán is. Utódja – saját bevallása szerint – igyekszik közgyűlési elnökként folytatni ezt a tradíciót. Természetesen hivatalosan és magánemberként is fontosnak tartja a más felekezetekkel való jó kapcsolatok hangsúlyozását.

– Gimnazistaként kétkezi munkásként vettem részt többedmagammal az esztergomi Keresztény Múzeum új termeinek kialakításában. Lékai bíboros úr konyháján ebédeltünk mi is, s akkor tanultam meg, hogy a kovászos uborka levét rá kell önteni a krumplis tésztára – nyilvánul meg az elnök szokatlan személyességgel e momentumokról. A négygyermekes édesapa ritkán vall magánéletéről, ezúttal azonban kivételt tesz, s gyermek- és kamaszkoráról is szól a visszaemlékezés nyíltságával. – S az is büszkeséggel töltött el bennünket, hogy a bíboros mindannyiunkkal kezet fogott a munka közben, nem hagyván ki bennünket, diákokat sem – zárja ifjúkori emlékeivel Popovics György a bemutatkozást, a Fidesz és KDNP közös tevékenységének, személyi hátterének politikai és emberi példáinak felsorolását.

A Fidesz és a KDNP számos közös programot szervez a megyében, és részt vesznek egymás rendezvényein. A helyi és az országos politikában is szerepet vállaló politikusok együttműködését a kölcsönös tisztelet és az egymáshoz közelálló értékrend szavatolja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!