A kormány jelentősen több pénzt fordít az oktatásra

A jövő évi költségvetésben nő az oktatásra fordított összeg, az idei GDP-arányos 5,2 százalékról 5,5 százalékra – hangsúlyozta Michl József, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján. Hozzátette: jövőre folytatódik a köznevelési törvény bevezetése, így a pedagógusok béremelése is. Elmondta: a kormány idén 32,5 milliárd forinttal, jövőre 150 milliárd forinttal több pénzt fordít a pedagógusok bérére. 

Összehasonlításként megemlítette, hogy 2012-ben a családi adókedvezményt igénybe vevő egymillió adózónál 180 milliárd forinttal maradt több, jövőre 160 ezer pedagógusnak összesen 150 milliárd forinttal nő a bére.   

A kereszténydemokrata politikus elmondta, 2014-től nagyobb figyelmet kapnak az óvodák, mivel szeptembertől hároméves kortól kötelező lesz az óvoda. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező óvoda alól felmentést kaphat az a család, amelyben a jegyző, az óvodavezető és a védőnő megítélése szerint biztosított a kisgyerek fejlődése.  

Úgy fogalmazott, hogy a gyakorlatban is elindult a korszakváltás a magyar köznevelésben. Felidézte, hogy 2011-ben elfogadták az új köznevelési törvényt, amelyet ütemesen vezetnek be.   

Hangsúlyozta: 2013 szeptemberében elindult a pedagógus-életpályamodell, amely a bérrendezés mellett rendezi a munkaidőt, minősítési rendszert, tanfelügyeletet vezet be.   

Kitért arra, hogy 2013-tól felmenő rendszerben hit- és erkölcstant is tanulnak a gyerekek az iskolában.   

Michl József furcsának nevezte, hogy ezen intézkedések ellenére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete utcára szólítja a pedagógusokat. A Jobbik kifogásaira válaszul pedig azt mondta, jelenleg is a diplomás átlagbérnek megfelelő összeget kapnak bérként a pedagógusok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!