A kormány megdöbbent, hogy ismét beidézték a magyar állampolgárságukat megvallókat

Megdöbbenéssel értesült a kormány, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat, Dolník Erzsébetet, Kassai Gyulát és Gubík Lászlót – közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A nemzetpolitikáért felelős kormányfő-helyettes azt írta: sajnálatukat fejezik ki, hogy e magyarellenes intézkedést ez alkalommal is olyan ünnep közeledtéhez időzítik a szlovák hatóságok, amikor „a keresztény világ a szeretet és a béke ünnepére készül".

Hozzátette: bíznak abban, hogy a két ország közös keresztény gyökerei elvezetnek a megbékélésre.

Az érintettek kedden tájékoztatták az MTI-t arról, hogy ismét beidézte a szlovák rendőrség a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló lévai magyarokat. A lévai járási rendőrkapitányság ezúttal „szóbeli egyeztetés" címén, december 19-re idézte be a személyi okmányaik beszolgáltatását megtagadó felvidéki magyarokat, jelezve: ha hathatós magyarázat híján maradnak távol, a rendőrség elővezetheti őket.

Az érintetteket korábban már többször beidézték a szlovák hatóságok azzal a felszólítással, hogy adják le – a szlovák állampolgársági törvény és az erre vonatkozó szabályozások szerint - érvénytelenné vált személyi okmányaikat. Az idézések hivatkozási alapját az érintettek minden esetben indokolatlannak minősítették, és nem tettek eleget a felszólításnak, emiatt pedig „kötelességszegés" címén többször is pénzbírság kifizetésére kötelezték őket.

„A mostani már a nyolcadik vagy a kilencedik idézés, amelyet ebben az ügyben a rendőrségtől kaptam. Érdekes módon mindig valamilyen ünnep környékén küldi ezeket a rendőrség, volt úgy, hogy újévkor, egyszer a születésnapomra, most pedig karácsony előtt" – mondta az MTI-nek Gubík László.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!