A kormány támogatja Dunaújváros fejlődését

Dunaújváros élete legjobb üzletét csinálta a 2010-ben megválasztott kétharmados Fidesz-KDNP kormánnyal, hiszen a városnak már nincs adóssága, és mintegy 20 milliárdos fejlesztési forrást hoztak a településre – mondta a kormányfő a Dunaújvárosi Városi Televíziónak adott interjúban. Orbán Viktor közölte: sajnos nem tudták visszavásárolni a dunaújvárosi vasművet, de a vezetőkkel olyan együttműködés kialakítására törekszenek, amely garantálja a munkahelyeket.

Kiemelte, hogy a Hankook gumigyárban új gyártósorok állnak üzembe, ami az adóbevételnek és a foglalkoztatásnak is jó. Hozzátette: arról is tárgyal a polgármesterrel, hogy további ipari üzemeket hozzanak Dunaújvárosba. A kormányfő azt tekinti céljának, hogy a rendszerváltozás után hanyatló Tatabánya, Dunaújváros, Komló és Ózd is fejlődhessen.

„Én azt tekintem igazi próbatételnek, hogy ezekben a városokban tudunk-e az emberek életén segíteni” – mondta a miniszterelnök.

Közölte: a városban zajló fejlesztéseknek köszönhetően Dunaújváros büszkeségre okot adó település lesz, modern iparváros, amely megtalálja helyét a 21. század európai ipar szerkezetében is.

A magyar iparfejlesztés egyik legfontosabb beruházása zajlik

A miniszterelnök hangsúlyozta, fontos, hogy Dunaújváros környékén is sikeres, erős települések legyenek. Ezzel összefüggésben leszögezte: a magyar iparfejlesztés egyik legfontosabb beruházását hajtják végre Pakson, ahol az atomerőműben új blokkokat építenek.

Ez biztonságba helyezi Magyarországot, hiszen az országnak nincs szene, olaja, gáza olyan mennyiségben, amelyből a magyar energiaellátást fedezni lehetne – jelentette ki. Hozzátette: ha Magyarország nem akar állandóan másoktól vásárolt energián élni, akkor saját energiatermelő-képességgel kell rendelkeznie.

Egyensúlyt kell találni

Orbán Viktor Magyarország gázkészletéről szólva azt mondta: „az Ukránok számíthatnak ránk”, de azt is látni kell, hogy „nem tudunk úgy mást megsegíteni, hogy közben föláldozzuk a saját energiabiztonságunkat”. Egyensúlyt kell találni. Amikor a nyári időszakban mások még nem tudtak Ukrajnának gázt adni, akkor Magyarország adott, és nem a saját tározóit helyezte előtérbe. Most már Szlovákián keresztül gond nélkül megoldható Ukrajna gázellátása, így Magyarországnak a saját érdekeivel kell törődnie. Ez így igazságos és így helyes - tette hozzá a miniszterelnök.

A sport segít az önbecsülés kialakításában

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy akkor jó egy településen élni, ha az ember büszke lehet rá. Szerinte a sport segít a településeknek az önbecsülés kialakításában.

Ha van komoly sportteljesítménye egy településnek, akkor az növeli az ott élők önbecsülését. „Ez az én gyerekkoromban, a kommunizmus alatt is így volt. (...) Ha volt egy városnak komoly sportteljesítménye, akkor a város az egész ország előtt szebb, jobb fényben tűnt föl” – jelentette ki a miniszterelnök.

„Dunaújvárost azért tiszteltük nagyon sokan a kommunizmus alatt is Magyarországon, mert világszínvonalú sportteljesítményekre is képes volt” – mondta a női kézilabdasikerekre utalva, de kiemelte a motorcsónak- és a jégkorongsportban elért eredményeket is.

Mint mondta: a rendszerváltáskor Dunaújvárosra inkább legyintettek, azt mondták, hogy ennek a városnak leáldozott a csillaga, hiszen egy felfuttatott szocialista iparváros volt, és a sport is visszaesett.

„Nézze meg, hogy mennyit kellett ahhoz dolgozni, hogy 24 évvel később itt álljunk, és ma már Dunaújvárosra senki nem legyint ebben az országban” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a városnak van becsülete, van főiskolája, működik a vasművek és a sportban is „jön vissza”. Ma már dunaújvárosinak lenni egészen más társadalmi státusz, mint húsz évvel ezelőtt volt – mondta a miniszterelnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!