Legyen minden közintézmény gyerekbarát

Úgy próbálják meg átalakítani a jogrendszert és a különböző eljárásokat, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje – hangsúlyozta a Gyermekbarát igazságszolgáltatás itthon és Európában elnevezésű budapesti nemzetközi konferencián Rétvári Bence. A jövőben a meghallgatásra szóló idézést „gyereknyelvre" is lefordítják, a meghallgatásokat a legközelebbi hatóságnál végzik el, és gyermekbarát meghallgató szobákat alakítanak ki, ahol a vallomásokat rögzítik, hogy a későbbi eljárásokban ne kelljen megismételni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára emlékeztetett, évente 30 gyerek hal meg bántalmazás miatt, és hatezer 14 év alatti kiskorú sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt. Jelezte, ezek a traumák a fiatalok későbbi életére, fejlődésére is kihatnak, így például 53 százalékkal többen lesznek fiatalkorú bűnelkövetők, és harmadával nagyobb az esélyük arra, hogy felnőtt korú bűnelkövetők lesznek.

Minél kevesebb trauma

Arról beszélt, a jogrendszert és a különböző eljárásokat úgy próbálják meg átalakítani, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje. Példaként említette, hogy a meghallgatásra szóló idézést, illetve tájékoztatót „gyereknyelvre" is lefordítják, és a meghallgatásokat lehetőleg a legközelebbi hatóságnál végzik el.

Fontos előrelépésnek mondta a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását, ahol a fiatalok vallomását rögzítik, hogy a későbbi eljárásokban ne kelljen megismételni, és ezzel újabb traumát okozni nekik. Közölte, 2014 végéig minden megyében kialakítanak ilyen gyermekbarát helyiséget.

Legyen minden közintézmény gyerekbarát

A konferencián részt vevő alapvető jogok biztosa szerint gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt. Szabó Máté úgy látja, a "gyermekbarát profilú" jogi és politikai intézmények kialakításához nem elég egy-egy kampány vagy tematikus év, a gyermekbarát világ kialakításához több éves folyamatos munkára van szükség.

Szabó Máté szerint hasznos lenne például egy olyan társadalmi szervezet, ami folyamatosan figyelemmel kísérné, monitorozná, gyermekbarátok-e az egyes intézmények, valamint a jogszabályok. Az ombudsman a jelenlegi helyzetet érzékeltetve azt mondta, ha létezne a gyermekek alkotmánybírósága – ami a jogszabályokat és az intézményeket a gyermekjog szempontjából, és nem pusztán az általános alkotmányjogi szempontokból vizsgálna meg – akkor annak nagyon sok munkája lenne Magyarországon, és másutt is.

Lux Ágnes, a biztosi hivatal főosztályvezető-helyettese azt közölte, Magyarországon évente több mint 100 ezer gyerek kerül valamilyen kapcsolatba a hatóságokkal, és azt szeretnék, ha az ott folyó eljárások megfelelnének a gyermeki jogok legmagasabb szintű védelmének.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!