Leleplezték Mindszenty József bíboros szobrát Esztergomban

Halálának 40. évfordulója alkalmából leleplezték Mindszenty József bíboros bronz szobrát szombaton Esztergomban, a bazilika közelében található Sötétkapunál. Az esemény előtt szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a néhai bíboros-hercegprímás sírja fölött, az esztergomi bazilikában. A szentbeszédet Ternyák Csaba egri érsek mondta el.

Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotása életnagyságúnál nagyobb, magas támlájú székben ülő bronz alak. Az emlékművet az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány állíttatta.

A szobor leleplezése előtt Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében a kommunizmus éveiben bebörtönzött esztergomi érsek helytállását méltatta. „Mindszenty József hitet adott akkor, amikor úgy tűnt, hogy semmire sincs remény. Támasza volt nemzetének, bizonyítéka annak, hogy a hit erejével szemben minden földi hatalom tehetetlen. Munkássága a szabadság, a hűség és a helytállás példája" – hangoztatta.

A szobrász köszöntőjében kiemelte: alkotásának vezető motívuma a szobor talapzatán olvasható, Mindszentytől származó idézet: „Imádkozom a szeretet és a béke világáért".

Andrej Csizsik, a szobrot felajánló Békességszerzők és Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke Mindszenty Józsefet a „béke állampolgárának" nevezte, és sorsát, munkásságát a harcosan antikommunista Tyihon pátriárkáéhoz hasonlította. „Mindkettejük helytállása morális támaszt jelentett egyházuknak" – fogalmazott.

A szobrot Romanek Etelka polgármester, a Békességszerzők és Béke Alapítvány képviselői és Tokár János ferences atya leplezte le, majd az alkotást megáldotta Erdő Péter bíboros.

A szobor avatása előtt a bazilikában misét tartottak Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért, majd az azt követő fogadáson Erdő Péter bíboros Mindszenty József Életműdíjat adott át Adriányi Gábor és Mészáros István professzornak, akik munkásságukkal hozzájárultak Mindszenty szellemi örökségének továbbadásához.

Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház feje, XII. Piusz pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadult ki fogságából.

A bíboros a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el.

A magyar Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án  kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.