Lesznek elszámoltatások

A Fidesz már létrehozta a tíz plusz egy ügy bizottságát, amit Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a parlament rendészeti bizottságának vezetője irányít – jelentette be Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában, amelyet felvételről este héttől sugároznak. Leszögezte: lesznek elszámoltatások, de nem személyeket, hanem ügyeket vizsgálnának, ugyanakkor az ügyek érintettjeinek vállalniuk kell a felelősséget.

Orbán Viktor az első három törvényt firtató kérdésre az válaszolta: lesznek a közbiztonságot erősítő jogszabályok; olyanok is, melyek a korrupció visszaszorítását szolgálják, az indokolatlan kifizetések azonnali leállításáról szólnak; és lesznek javaslatok a kormányzati munka szükséges föltételeinek megteremtésére. A Fidesz elnöke szerint az új parlament valamikor május 20-a és 30-a között alakulhat meg; tervei között szerepel az alapköltségvetés elkészítése, és az hogy adórendszer egyszerűsítése után 2011-től már söralátéten is elférjen a szja-bevallás. Az adórendszer átalakításának iránya szerinte az, hogy az adókat csökkenteni, az adórendszert egyszerűsíteni kell, de folyik egy szakmai vita az ütemezésről, arról, melyek azok a lépések, amelyeket közvetlenül a választások után szabad megtenni.

Ha a választók felhatalmazásával kétharmados többséget szerez a parlamentben a Fidesz, akkor élni fog a lehetősséggel – válaszolt arra a kérésre a pártelnök, hogy ha meglesz a szükséges többség, vége szakad-e annak a gyakorlatnak, hogy vezető politikusokat a parlament nem adja ki az igazságszolgáltatásnak. Kifejtette, hogy szerinte bevált a Fidesz-kormány alatt működött háromhetes parlamenti ülésezési rend, de úgy vette észre, hogy sok felesleges vitát is gerjesztett.
    
A több évre előre készített költségvetést firtató kérdésre azt válaszolta: ebben a szakmai ügyben oda kellene eljutni, hogy hosszabb távon is időtálló alapköltségvetést alkossanak meg. Az adott költségvetés alapstruktúráját más országokban nem vitatják, hanem mindig csak egy-egy szavazással megújítják azt; minden évben van valamilyen költségvetési vita, csak nem indul minden az alapoktól – fejtette ki a pártelnök.

A munkahelyteremtésről elmondta: tapogatózó tárgyalásokat folytatatott az Európai Unióból érkező pénzek átcsoportosításáról. Az a tervem, hogy az európai uniós támogatások minél nagyobb hányadát a kis- és középvállalkozók felé próbáljuk eljuttatni, mert a magyar valóság azt a képet mutatja, hogy a kis- és középvállalkozások tudnak a leggyorsabban és a legtöbb embernek munkát adni – fogalmazott Orbán Viktor.

Az önkormányzati képviselők létszámát már a mostani választás előtt jelentősen csökkentené; ehhez létre kell hozni egy törvényt arról, hogy egy városban a képviselő-testületek létszáma feleakkora, mint eddig volt. Úgy vélekedett, hogy a főváros irányításának átalakítása a legnehezebb kérdés, ebben a legóvatosabb, és a nyár talán elegendő időt ad arra, hogy néhány változást végrehajtsanak, átgondoljanak számos egyeztetést követően.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!