A magyar néppárti képviselők az érdemi tárgyalásokat sürgetik

Surján László, az EP magyar, kereszténydemokrata alelnöke közleményében üdvözli a bizottság javaslatát, egyúttal az Európai Unió többéves, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó keretköltségvetéséről szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését sürgeti a tanács és az EP között. Álláspontja szerint az Európai Tanács februári ülésén  Magyarország számára rendkívül kedvező megállapodást értek el a 2014-2020-as időszak pénzügyi kerettervéről.

Az Európai parlement alenöke hangsúlyozza: a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja ennek a pozíciónak a megvédésén, lehetőség szerint további erősítésén dolgozik. A magyar néppárti képviselők ezért sürgetik az érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdését annak érdekében, hogy a felzárkóztatási források és agrártámogatások kifizetése időben megkezdődhessen – a kereszténydemokrata politikus közleményében.   

Surján László kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP EP-képviselői az uniós büdzsé Horvátország csatlakozása miatt szükséges módosítását is támogatják. Ez a kötelezettségvállalások szintjét 655 millió euróval, a kifizetésekét pedig 374 millió euróval emelné a csatlakozás finanszírozása érdekében.

Ez az Európai Unió kötelezettsége Horvátország felé – húzta alá a politikus, aki szerint sem a horvát csatlakozás, sem az elmaradt tételek kifizetése miatt szükségessé váló pótköltségvetési tervezetet nem szabad a többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások túszává tenni.    

Mielőbb el kell fogadni a pénzügyi támogatásokat rendező módosítást, az uniós fejlesztési programoknak Horvátországban is be kell indulniuk – zárja közleményt az EP magyar alelnöke.

Előzmény

Több mint 11 milliárd euróval kellene kiegészíteni az Európai Unió 2013-as költségvetését ahhoz, hogy Brüsszel ki tudja elégíteni a tavalyról áthozott tételeket, és teljesíteni tudja a 2013-ban esedékes kifizetéseket – tudatta az Európai Bizottság közleményben.

Mint írták: az elmúlt években elfogadott uniós költségvetések rendre egyre jobban elmaradtak a valós igényektől, a kifizetetlen követelések pedig egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, mint egy guruló hógolyó.

A struccpolitika nem tarthat örökké: a követelések nem tűnnek el maguktól attól, hogy halogatjuk a teljesítésüket – fogalmazott Janusz Lewandowski, az Európai Bizottság lengyel tagja, aki a pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felel.   

Lewandowski hozzátette: a pótköltségvetési tervezet egyetlen centje sem az európai intézményeknek kell, ez a pénz ahhoz szükséges, hogy a tagállamok által jóváhagyott és megvalósult infrastrukturális és tudományos fejlesztések számláit ki lehessen fizetni. A biztos egyúttal reményét fejezte ki, hogy a tanács és az Európai Parlament teljesíti majd vállalt kötelezettségét.
A bizottság közleményében emlékeztet, hogy a parlament és a tanács tavaly év végén 132,8 milliárd euróban maximálta a 2013-as tényleges kifizetések mértékét, amivel 5 milliárd eurót faragott le a bizottság költségvetési javaslatából, a 2012-es szinthez képest is 2,9 milliárd euróval alacsonyabban határozva meg a kifizetések szintjét. A bizottság arra is kitér, hogy a 2012-ről áthozott tételek miatt az idén még hamarabb el fog fogyni a pénz, mint tavaly.   

Kommünikéjében a brüsszeli testület felidézi, hogy a 2013-as büdzsé elfogadásakor a tanács és a parlament is elismerte, hogy a bizottság abból a feltevésből indult ki a költségvetés tervezetének összeállításakor, hogy 2012-ről nem kell tételeket átvinni a következő, idei évre, de mivel végül nem így alakult, a bizottság vállalta, hogy 2013-ban a lehető leghamarabb javaslatot tesz a költségvetés kiegészítésére.   

A most előterjesztett, 11 milliárd 225,2 millió eurós pótköltségvetési tervezet legjelentősebb része az a 9,001 milliárd euró, amellyel a javaslat az uniós büdzsé kohéziós politikát tartalmazó fejezetét egészítené ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!