Magyar zarándokút

Esztergomból nagypénteken indult útjára az a zarándoklat, amelyen végigjárják a Máriagyűdig húzódó közel ötszáz kilométert. Magyarország festő szépségű tájain vezet az út hegyeken, völgyeken, az Alföldön, nemzeti parkokon keresztül. Az Esztergomból induló kis maghoz mindig csatlakoznak egy-egy szakasz erejéig ismert emberek is. Így tett április 11-én Pálffy István is, hogy a zarándokokkal tegye meg a Pécsig tartó közel 60 kilométeres szakaszt.

A Magyar Zarándokút történetének legnehezebb indulása volt az idei, hiszen a mostoha időjárási viszonyok miatt meg kellett szakítani már az első napokat. A zarándokok szívóssága, kitartása, Istenbe vetett hite azonban erősebb volt a környezeti viszontagságoknál.

Dacolva esővel, széllel és hideggel vitte őket a lábuk és viszi ma is. A létszám mindig változó, hiszen az Esztergomból induló kis maghoz mindig csatlakoznak egy-egy szakasz erejéig. Szép hagyomány, hogy minden évben zarándokol egy köztiszteletben álló közéleti személyiség, aki ma már a „sajtózarándok” nevet viselheti.

2011-ben dr. Papp Lajos szívsebész professzor Schmittné Makrai Katalint választotta utódul, aki pedig Eperjes Károly színművésznek adta át idén a stafétát. Ő is tagja az utat végig járó zarándok csoportnak Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, dr. Barnáné Károsi Klára, Békés Katalin, Cserhátiné Kovács Edit mellett.

Csak kevés szakaszt hagyott ki Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és felesége, dr. Font Éva. Dabastól a város polgármestere, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke, Kőszegi Zoltán is elkísérte mintegy 100 km-en a zarándokokat. Április 11-én este értek Ófaluba, ahol csatlakozott hozzájuk Pálffy István országgyűlési képviselő, hogy együtt zarándokoljon a csoporttal a Pécsig tartó közel 60 kilométeres szakaszon. A keresztény értékeket is képviselő politikus személyes zarándoklata újabb üzenet: induljunk el önmagunk felfedezésének, helyi értékeink megismerésének csodálatos útján.

Rumi Imre a Magyar Zarándokút egyik alapítója a fizikai fáradság ellenére is mély átéléssel számolt be eddigi útjukról: Minden idők egyik legnehezebb indulását éltük meg, de hála Istennek, ma már ragyog a nap és reményeink szerint verőfényes szép időben érkezünk Máriagyűdre április 14-én. A záró szakaszon ismét elkísér minket Schmittné Makrai Katalin és Petra lánya is. Óriási élmény évről évre megtapasztalni utunk során az emberek vendégszeretetét, látni a változást, a fejlődést a zarándokút mentén. Nagyon büszkék vagyunk a dél-alföldi szakasz fejlesztésére, mely hatalmas mérföldkő a zarándokút során. Épül és szépül ez a szakasz tizenhárom települést érintve és jövő év novemberében befejeződik az uniós támogatásból megvalósuló 751 millió forintos beruházás. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!