Magyarország kiáll az igaza mellett

Nehezen elfogadható, ha egy testület olyan követelésekkel áll elő Magyarországgal szemben, amelyet más államoktól nem követel meg – jelentette ki Rétvári Bence, a KIM kereszténydemokrata parlamenti államtitkára az m1 Este című műsorában. A delegáció ismerte a magyar politikai közállapotokat, és általánosságban kialakítottak egy erős véleményt Magyarországról. Amikor arra kértük őket, hogy konkrét jogsértéseket mondjanak, már nem volt olyan határozott a fellépésük – jegyezte meg a politikus.

Az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos vizsgálatok miatt Magyarországra érkezett a Velencei Bizottság hatfős delegációja. Az Európai Tanács alkotmányos ügyekben illetékes tanácsadó testületének jelentéstevői találkoznak az alaptörvény előkészítésében résztvevőkkel, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőivel is.

A vizsgálat célja elvileg az lett volna, hogy a lefordított törvényeket megvizsgálva közvetlenül tapasztalatokat szerezzenek arról, történt-e jogsérelem, sérült-e bárhol a jogállamiság az alaptörvény negyedik módosítása, valamint az általános szöveg miatt – jelentette ki az M1 Az Este című műsorában Rétvári Bence. A KIM államtitkára úgy folytatta: ehhez képest azt látták, hogy a delegáció ismerte a magyar politikai közállapotokat, és általánosságban kialakítottak egy erős véleményt Magyarországról. Amikor arra kértük őket, hogy konkrét jogsértéseket mondjanak, már nem volt olyan határozott a fellépésük – jegyezte meg.

Kifejezetten feszült volt a hangulat – magyarázta az államtitkár. Kifejtette: a kormány prezentációkkal készült a találkozóra, minden szükséges dokumentumot lefordítottak, azonban azt tapasztalták, hogy a Velencei Bizottság tagjai mélyen elhatározták álláspontjaikat. Természetesen végig kiállunk az igazunk és az alaptörvény mellett, még akkor is, ha látszólag süket fülekre találunk – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: nehezen elfogadható, ha egy testület olyan követelésekkel áll elő Magyarországgal szemben, amelyet más államoktól nem követel meg.

Az államtitkár a kormány és az Alkotmánybíróság kapcsolatáról is beszélt. Mint elmondta: a jelenlegi kormányzat az Alkotmánybíróság minden döntését végrehajtotta, még akkor is, ha nem értett azzal egyet. Érthetetlen, hogy amikor a bíróság hatásköre bővül, akkor miért állítják, hogy szűkítettük azt – tette fel a kérdést, megjegyezve: ha elmagyarázzák, akkor pedig csak cinikus és ironikus megjegyzést kapnak. Mi magunk hívtuk ide a Velencei Bizottságot, mert abban bíztunk, hogy a szakértői szervezettel érdemi jogi vitát folytathatunk, kioktatásért nem fordultunk volna hozzájuk – közölte. Aki elolvassa a magyar kormány érvelését, az láthatja, hogy az európai általános jogi elveknek teljes mértékben megfelel mindaz, amit az elmúlt két-három évben elfogadtunk – mondta Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!