Magyarország mindent megtesz a Pax Europaea megteremtéséért

„Mi, magyarok úgy gondoljuk, hogy nem szemlélői, nem elszenvedői, hanem alakítói akarunk lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik” – szögezte le Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének keddi, pozsonyi csúcstalálkozóján. A kormányfő a csúcstalálkozó után arról is beszélt, hogy stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van.

A kormányfő erről a résztvevők plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón beszélt egy kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, hogyan látják Robert Fico szlovák miniszterelnök múlt heti kijelentését, amely szerint hetven százalék esélye van annak, hogy „nagy”, vagyis Oroszország és Ukrajna összetűzésénél kiterjedtebb katonai konfliktus alakuljon ki Ukrajnában.

Orbán Viktor a konfliktussal összefüggésben azt mondta: nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni a kontinens keleti határain. „Lesz-e Pax Europaea, vagy visszatérünk ahhoz, amikor Európa sorsa felett nem az európaiak rendelkeztek” – vetette fel, hozzátéve: Magyarország mindent megtesz a Pax Europaea megteremtése érdekében.

A kormányfő a csúcstalálkozó után arról is beszélt, hogy stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak-déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van. Magyarország most arra törekszik – fűzte hozzá –, hogy a tervezett uniós gazdaságélénkítő csomag segítse az észak-déli energiafolyosó megépítését. Hozzátette: Magyarország is hibázott, de az Európai Unió is, mert nem mozgósított elegendő forrást erre a célra. A miniszterelnök kifejtette, Magyarország arra törekszik, hogy a Juncker-csomagnak nevezett aktuális gazdaságélénkítő csomagba olyan beruházások is belekerüljenek, amelyek az energiafolyosó megépítését lehetővé teszik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!