Már beárazták a jövő évi választásokat

Giró-Száz András úgy látja, hogy már minden politikai erő beárazta a 2010-es választásokat, azaz eldőltnek látja annak kimenetelét. A Századvég Alapítvány igazgatója hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt azt üzeni, hogy gyors megoldást nem adhat a problémákra, de perspektívát igen.

Török Gábor és Giró-Szász András, politikai elemzők egyaránt úgy vélik: a jelenlegi miniszterelnök és más szocialista politikusok számára is egyaránt előnytelen lenne a várhatóan szocialista vereséget hozó választások előtt elvállalni a kormányfőjelöltséget. A két elemző az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.
 
Őrültség lenne az MSZP részéről, ha nem indítana miniszterelnök-jelöltet a 2010-es választásokon, csak listavezetőt jelölne ki – véli Török Gábor. A Vision Politics igazgatója hozzátette: míg az MSZP a Bajnai-kormány megalakulásakor inkább távolodni próbált a miniszterelnöktől, jelenleg közeledik hozzá, megadva az esélyt arra, hogy a kormányfő vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Bajnai Gordon számára azonban valószínűleg nem tudnak olyat ajánlani, amiért vállalná a vesztes küzdelmet. Az elemző szerint olyan politikus indítása is lehetséges, aki a jelenlegi kormánynak tagja, a Gyurcsány-kabineté azonban nem volt, példaként említve Balázs Péter külügyminisztert.

Giró-Száz András is úgy látja, hogy már minden politikai erő beárazta a 2010-es választásokat, azaz eldőltnek látja annak kimenetelét, emiatt a törésvonalak nem a pártok között, hanem a pártokon belül éleződnek. Ez alól egyedül a Fideszt látja kivételnek. A Századvég Alapítvány igazgatója hozzátette: a legnagyobb ellenzéki párt azt üzeni, hogy gyors megoldást nem adhat a problémákra, de perspektívát igen. Török Gábor szerint a Fidesz ebben a helyzetben megteheti, hogy terveiből szinte semmit sem árul el. Szerinte fordítva is elsülhet az, ha a Fidesz egyetlen lehetséges erőként tűnik fel, hiszen vannak, akik ilyenkor a gyengébbik erőre szavaznak. A taktika ugyanakkor a Jobbik támogatóinak megszerzése szempontjából hasznos lehet.

Giró-Szász András szerint a költségvetési javaslatnak vannak olyan elemei, amelyek a jövő év elején tovább ronthatnak a kormánypárt helyzetén. Török Gábor azonban úgy látja: a szocialisták ennek ellenkezőjét várják, azaz azt, hogy például az adóváltoztatások miatt jövőre támogatókat tudnak szerezni. Az elemző azt mondta: a kis pártok sikeréhez az kell, hogy az MSZP összeomoljon és 20 százalék alatti eredményt érjen el. Az elemző ugyanakkor azt tartja valószínűnek, hogy mindössze három párt kerül be a parlamentbe 2010-ben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!