Még nincs pápa

Újra összeültek a bíborosok délután a Sixtus-kápolnában, hogy szavazzanak a pápai tisztségről február 28-án lemondott XVI. Benedek utódjáról. Akárcsak délelőtt, délután is legfeljebb két voksolást tartanak. Ha már az első szavazás eredményes lenne, felszállna a fehér füst, s ebben az esetben megszólalnának a Szent Péter-bazilika harangjai. Ha mindkét szavazás eredménytelen lesz, akkor a második után felszálló fekete füst jelzi, hogy a bíborosok még nem tudták megválasztani a következő pápát.

Ha az első délutáni szavazáson sikerül megválasztani a pápát, a fehér füst már 17.30-18 órakor felszállhat. Ha második kört tartanak, 19 óra körül lesz érdemes figyelni a kéményt. Ha a füst ismét fekete lesz, a bíborosok csütörtökön a megszokott rend szerint folytatják a szavazást.

Nem sokkal dél előtt a Sixtus-kápolna kéményéből ismét fekete füst szállt fel, jelezve, hogy a szerda délelőtti második szavazás sem volt eredményes. 

A menetrend szerint a bíborosok ezután visszatérnek szálláshelyükre, és ott 13:00 órakor megebédelnek. A pápaválasztók 16:00 órakor ismét az apostoli palotába mennek, a Sixtus-kápolnában pedig 16:30-kor lesz a délutáni első szavazás.    

A konklávénak ez az első teljes munkanapja, vagyis amelyen akár négy szavazást is tartanak. A keddi szavazással együtt immár három szavazás volt eredménytelen. Ha szerdán nem sikerül pápát választani, akkor a sikertelenség folytatódása esetén csütörtökön és pénteken is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok. Ha pénteki negyedik voksolás sem lesz eredményes, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

Elkezdődött a pápaválasztás

A pápaválasztó bíborosok kedden fél ötkor indultak el a konklávé helyszínére, a Sixtus-kápolnába, ahol titkos szavazással döntenek majd arról, hogy ki lesz az új katolikus egyházfő. 18 óra körül tartották meg az első szavazást, az eredményt jelző füstnek 19 óra körül szállt fel.

A bíborosok, élükön Giovanni Battista Re püspök-bíborossal, a konklávé vezetőjével, kedden fél ötkor rövid ima után a Pál-kápolnából indultak el a világörökség részét képező Sixtus-kápolnába. A bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket – a legrégebbi Szentlélek-himnuszt – énekelték. A Sixtus-kápolnában minden bíboros meghajolt az oltár előtt, majd elfoglalta kijelölt helyét a cseresznyefából készült padsorokban.

Néhány perccel öt óra előtt a bíborosok – köztük a pápaesélyesek között emlegetett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek – a konklávé vezetőjével együtt olvasták fel latin nyelven azt a fogadalmat, amellyel ígéretet tettek a pápaválasztó tanácskozás szabályainak betartására, ideértve azt, hogy titokban tartanak mindent a tanácskozáson elhangzottakból és a szavazásokról.

Az esküszöveg kollektív felolvasását követően a kápolna közepén felállított olvasó elé járultak. Az olvasón fekvő Szentírásra helyezve kezét a 115 pápaválasztó bíboros egyenként tette le a teljes titoktartást előíró esküt.

Az utolsó bíboros fél hatkor mondta el esküjét, majd egy perccel később, 17 óra 31 perckor a szertartásmester az „extra omnes” (Kifelé mindenki!) latin nyelvű felkiáltással fölszólított mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát.

A kápolna ajtaját 17 óra 34 perckor csukta be a szertartásmester, s a pápaválasztó bíborosokat „cum clave”, kulccsal bezárták, amivel hivatalosan kezdetét vette a konklávé. A kápolna ajtaját kívülről a svájci gárdisták felügyelik.

Szerdán és – ha ezen a napon sem tudnak választani – a következő két napon is négyszer-négyszer szavaznak a bíborosok, kétszer délelőtt és kétszer délután. Ha pénteken sem sikerül egyházfőt választaniuk, akkor szombaton imanapot tartanak, majd vasárnap folytatják a szavazást.

Az új pápa megválasztásához kétharmados többség kell, vagyis a konklávén részt vevő 115-ből 77 bíboros szavazatára van szükség. A legerősebbek is csak néhány tucat voksra számítanak a kedd délutáni első szavazáskor, ezt próbálják föltornászni 77-re az újabb szavazási fordulókban. Ha ez egyik „nagy esélyesnek” – az olasz sajtó szerint az olasz Angelo Scola milánói érseknek és a brazil Odilo Scherernek, Sao Paulo érsekének – sem sikerül, előfordulhat, hogy egy kompromisszumos személy kerül ki győztesen az egymást követő szavazásokból.

Még nincs pápa

18 óra körül tartották meg az első szavazást, az eredményt jelző fekete füst 19 óra körül szállt fel.

Több ezer ember a Szent Péter téren

Voltak, akik autóval érkeztek, és az autóablakon keresztül nézték az óriás vásznakat, vagy motoron ülve, bukósisakban. Este hat órára nagyrész megtelt a Szent Péter tér és egész környéke és az eső is elállt. A sok ezres tömegben családok voltak gyerekekkel, brazil zászlót lobogtató dél-amerikai fiatalok, imádkozó papok, éneklő csoportok. Mások tánccal-zenével várták az első füst felemelkedését.

A vásznakon a Sixtus-kápolna ajtajának bezárása óta folyamatosan a kéményt mutatták. A Szent Péter téren és környékén kiemelt biztonsági készültség lépett életbe.

Az olasz sajtó szerint nem minden pápaválasztó bíboros tudta felmondani a kápolnába való bevonulás után mondott eskü latin szövegét. Bakizott a pápajelöltnek tartott Angelo Scola milánói érsek és Timothy Dolan New York-i érsek is. A legszebben az olasz sajtó szerint Sean Pactrick O'Malley bostoni érsek és Erdő Péter esztergom-budapesti érsek olvasta fel a latin szöveget.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!