Még ősszel összeül a vatikáni-magyar vegyes bizottság

Az egyház-finanszírozás kérdései kerülnek napirendre többek között az új összetételű vatikáni-magyar vegyes bizottság első ülésén, amelyet a tervek szerint szeptember végén-október elején tartanak meg – közölte Semjén Zsolt. A kormányfőhelyettes úgy véli: e téren jelentős számú törvénymódosítást kell végrehajtani, mert az elmúlt nyolc évben a kabinet diszkriminatív módon eltért a vatikáni szerződésben foglaltaktól. A kormány feladata, hogy úgy módosítsák a hatályos törvényeket, hogy szellemükben és betűjükben is megfeleljenek a magyar-vatikáni szerződésnek.

A törvénymódosítások első részét már az őszi ülésszakán megtárgyalhatja a parlament, hozzátéve: a költségvetési törvényben is tükröződniük kell bizonyos változtatásoknak. Semjén Zsolt hosszabb tárgyalást lát szükségesnek az adó egy százaléka kiegészítésének számítási módjáról.
    
Szólt arról is, hogy a magyar-vatikáni megállapodás rögzíti a vegyes bizottság létrehozását. Juliusz Janusz apostoli nuncius mintegy egy hónappal ezelőtt átküldte az Apostoli Szentszék delegációjának névsorát, és a miniszterelnök is meghozta a vonatkozó határozatot az új összetételű testületről.

+   

A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az Országgyűlés 1999-ben ratifikálta. A szerződés meghirdetett célja a magyarországi római katolikus egyház független működésének biztosítása volt. A megállapodás szerint a katolikus közoktatási és felsőoktatási intézmények az állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatást kapnak, és ez vonatkozik a katolikus tulajdonú műemlékekre, múzeumokra, könyvtárakra is. A vatikáni szerződés adott arra is módot, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát valamely egyház kaphassa meg.
    

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!