Megbukott a kormány idősügyi politikája

Többszörösen megbukott a kisebbségi kormány idősügyi politikája – jelentette ki sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének elnöke. A politikus emlékezetett rá, hogy a nyugdíjasoktól tavaly harmincezer forintot vett el a kormány, az idén nyugdíjba vonulóktól pedig járandóságuk csökkentésével gyakorlatilag a tizenharnmadik havi nyugdíjat vonta el.

A kisebbségi kormány idősügyi politikája véglegesen megbukott – jelentette ki Soltész Miklós szerdai sajtótájékoztatóján. Tavaly a nyugdíjas infláció 10,7 százalék volt, 1996 óta először történt meg, hogy csökkent a nyugdíjak reálértéke, azaz, 2007-ben minden nyugdíjastól 30 ezer forintot vett el a kormány – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő.

Megbukott a kormányzati politika azért is, mert ezt a folyamatot nem tudta megállítani, a KSH legfrissebb adatai szerint a tendencia folytatódik, a 6,1 százalékos nyugdíjemelést jelenleg is meghaladja a nyugdíjas infláció. A nyugdíjasok tehát ismét rosszul jártak, a júliusi gázáremelés, az őszi távhőár-emelés, illetve az élelmiszerárak várható drasztikus emelkedése miatt az infláció és a nyugdíjas infláció közötti olló tovább nyílik, s ezáltal az idősemberek még nehezebb helyzetbe kerülnek – mondta a politikus.

Megbukott a kormány politikája azért is, mert nem merte felvállalni a Fidesz és a KDNP áfa-, illetve jövedéki adó-csökkentési javaslatának támogatását. A nyugdíjasokat, időseket leginkább az alapvető élelmiszerek és a gyógyszerek árának emelkedése, a lakhatási költségek növekedése sújtja  - jelentette ki Soltész Miklós, hozzáfűzte. hogy pontosan emiatt törekedett a Fidesz és a KDNP javaslata arra, hogy enyhítse az alapvető élelmiszerek árát, a lakhatási költségeken belül a távhő szolgáltatásnak a költségeit, illetve, hogy csökkenjen a benzin jövedéki adó-tartalma.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a nyugdíjszámítás szabályainak megváltoztatása miatt azok, akik idén január elsejétől mentek nyugdíjba nyolc százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak, mintha tavaly tették volna ezt.  A nyolc százalékos elvonás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány elveszi a tizenharmadik havi nyugdíjukat.

Soltész Miklós kifejtette, a kormányon lévők alkalmatlanságára ismételten rávilágít egy újabb botrány, amikor is egy rossz törvény kapcsán 250 millió forintot dobtak ki az ablakon. Hiába jelezte a Fidesz és a KDNP, hogy embertelen és felesleges az idősotthonba kerülést vizsgálatvégzéshez kötni, negyedmilliárd forintot költöttek el 9000 idős ember otthonba kerülésének jogosultságának elbírálására. A vizsgálatok végeredménye ugyanis előre tudható volt, az idősotthonba jelentkezők 90 százaléka mindenképpen jogosult az idősotthoni ellátásra. Nem elég, hogy a vizsgálat miatt az idősotthonba bejutni kívánó emberek megalázó négy hónapot kellett várakozniuk, nem elég, hogy a kormány rossz döntése veszélyeztette az idősotthonok fenntartását - mert a hiányzó helyekre nem kapták meg az állami normatívát – még az adófizetők pénzéből 250 millió forintot el is tékozoltak – mondta a képviselő meglehetősen indulatosan. 

A kisebbségi kormány rossz politikája következtében csapdába kerültek a nyugdíjasok, semmi másra nem használják őket csak propagandára, csak a választási sikereik elérésére, a valódi problémáikkal azonban nem kívánnak foglalkozni – jegyezte meg végül a kereszténydemokrata politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!