Megszületett az Európai Unió 2013. évi költségvetése

Hosszú folyamat végére tett pontot az Európai Parlament plenáris ülése: megszavazta a 2013. évi uniós költségvetést. Ezzel elhárult a veszély, hogy jövőre csak havonta az idei költségvetés 1/12-ét lehet kifizetni. Így időben meg lehet kezdeni a jövő évi költségvetésből Magyarországnak járó agrár- és kohéziós források kifizetését áll Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt EP képviselőjének közleményében.

Surján László kiemelte: a magyar néppárti delegáció, együtt az Európai Néppárttal, hazánk nemzeti érdekeinek képviseletében az egyetlen felelősségteljes döntést hozta, azaz a plenáris ülésen is megszavazta a költségvetést és elutasította az azt veszélyeztető költségvetési módosító indítványokat.

A  zöldek módosító indítványaikkal veszélybe sodorhatták volna a 2013. évi költségvetés idei elfogadását. Ugyanis amennyiben a plenáris ülés ma akár csak egyetlen költségvetési módosító indítványt is elfogad, akkor újra késedelmet jelentő egyeztető tárgyalásokat kellett volna összehívni. Ennek következtében veszélybe kerültek volna a jövő évi költségvetés Magyarországnak járó agrár- és kohéziós forrásai is – emlékeztetett az Európai parlament alelnöke.  

Az Európai Parlament ma megszavazta a 2012. évi 6-os számú pótköltségvetést is, amely 6 milliárd euró többletforrás kifizetésével fedezi az Erasmus program, a kutatás-fejlesztési terület és a kohéziós politika 2012-es kifizetéseit is. Ugyanakkor az Európai Bizottság tervezetéből a 2013-ra átcsúszó 2,9 milliárd eurós összeg csak a kohéziós politika 2000-2006-os pénzügyi zárásának költségeit és egyéb befagyasztott kifizetéseket tartalmaz, ezeket egy újabb pótköltségvetés rendezhetné. Ennek biztosítására az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács elnökei közös nyilatkozatot írtak alá.

Surján László ennek kapcsán elmondta: minthogy a jövőre nézve is ígéretekre van szükségünk, mivel előreláthatólag szükség lesz további pénzekre, ezeket az ígérteket most fölülértékeli az, hogy az Európai Unió legfőbb vezetői írják alá. Az ígérvények fényében nem kell fölösleges vitákat folytatnunk. Biztos vagyok abban – ahogy azt a Parlament tavaly előre megmondta, hogy kevés lesz a költségvetésbe beállított összeg – a mostani jóslatok is be fognak válni és további forrásokat kell bevonni az Unió működőképességéhez.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!