Miért változott meg az ellenzék magatartása brókerügyben?

A Fidesz arra kíváncsi, hogy mi változott meg az elmúlt néhány hónapban, ami miatt az ellenzéki pártok elutasították az Országgyűlésben kedden a kormánypártok brókercégek szigorúbb ellenőrzéséről és a felügyeleti rendszer megerősítéséről szóló javaslatát. Tuzson Bence rámutatott, hogy a jogszabály az ügyfelek számára lehetővé tette volna, hogy online bármikor lekérhessék a Magyar Nemzeti Bankon keresztül, milyen befektetésük van, az MNB mit tart nyilván.

Tuzson Bence, a Fidesz frakció-szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatón felidézte, mintegy három hónapja még az összes ellenzéki párt úgy nyilatkozott, hogy a csaló brókerekkel szemben, az emberek oldalára kívánnak állni, és támogatnak minden ilyen és ehhez hasonló fellépést.

A brókercégek szigorúbb ellenőrzéséről szóló indítvány zárószavazását azt követően halasztották el a kormányoldal kérésére, hogy az előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezései nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. A kormánypártok 131 igen szavazata mellett az ellenzék nemet nyomott, illetve tartózkodott.

Mi változott meg? – tette fel a kérdést Tuzson Bence, aki szerint az MSZP esetében tudható, hogy korábban is a brókerek oldalán álltak. Mi változott meg a Jobbik és az LMP esetében? – firtatta, és azt javasolta, nézzenek szét a saját házuk táján, kik inspirálták a szavazást, történhetett-e olyan, hogy "valakik valamilyen módon, valakit támogattak annak érdekében, hogy ez az álláspont megváltozzon".

Sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a jogszabály nem ment át, és jelezte: a javaslatot vissza kell hozni az Országgyűlés elé. A Fidesz mindent meg kíván tenni, hogy a jogszabály hatályossá válhasson, és ha nem tudják átvinni az egyébként fontos kétharmados részeket, akkor a feles passzusokkal el fogják érni, hogy a magyar emberek befektetései biztonságba kerülhessenek – mutatott rá a szóvivő.

A kormánypárti politikus felidézte a keddi parlamenti szavazást és elmondta: a jogszabály-tervezet arról szólt, hogyan erősíthetnék meg a felügyeleti rendszert, és hogy olyan helyzetet teremtsenek, amelyben az ügyfelek biztonságban tudhatják a pénzüket.

Kiemelte: a jogszabály az ügyfelek számára lehetővé tette volna, hogy az online bármikor lekérhessék a Magyar Nemzeti Bankon keresztül, milyen befektetésük van, az MNB mit tart nyilván.

Ehhez kapcsolódóan a brókercégeknek olyan tájékoztatási kötelezettsége lett volna, amelynek alapján havonta egyenleget kellett volna küldeniük. Az ügyfeleknek így lehetőségük nyílt volna arra, hogy összehasonlítsák a Magyar Nemzeti Bank és a brókercégek kimutatása egyezik-e.

Többféle ellenőrzési kötelezettséget is tartalmazott a javaslat, a Magyar Nemzeti Banknak évente kellett volna ellenőriznie milyen pénzek állnak a brókercégek mögött, milyen dokumentumok vannak, hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, hogy nem voltak meg bizonyos papírok, illetve azokat más célokra használtak fel. Szerepelt egy átfogó, hároméves ellenőrzési kötelezettség is, amelyhez az MNB eszközöket is kapott volna. Ügyészi felhatalmazással akár bizonyítékot is gyűjthetett volna – tette hozzá, és megemlítette, hogy a bírság 20 millióról 500 millióra emelkedett volna, és bárkit sújtani lehetett volna, aki a csalássorozatban részt vett. A jogszabályra az ellenzéki pártok nemet mondtak, a kétharmados és a feles passzusokra egyaránt – rögzítette.

A határellenőrzéssel összefüggő javaslatról kérdésre közölte: elsődleges a jogi feltételek megteremtése, és aztán következményeként ha szükséges a technikai feltételeket is biztosítani kell. Miután az európai szabályozás nem elégséges, ennek megfelelően meg kell erősíteni a magyar szabályozást. Jelezte: bevezetnék a biztonságos harmadik ország fogalmát, ez ilyen országokból érkezők már nem minősülnének menekültnek. Aki innen érkezik, itt már nem üldözték, egyértelmű, hogy Magyarországra már mint megélhetési bevándorlóként jön – mutatott rá Tuzson Bence, aki szerint olyan szabályokat kell bevezetni, amelyekkel ez megakadályozható, őket nem szabad itt tartani, vissza kell toloncolni oda, ahonnan Magyarországra megérkeztek. 

Ez mindenkinek az érdeke, Magyarországon és az unióban is – összegzett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!