Minden erőnkre szükség van a nemzet újjáépítéséhez

Minden erőnkre szükség van a nemzet újjáépítéséhez, amely az egyének, a kormányzat, az egyházak és a civil közösségek együttes feladata - mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, kereszténydemokrata politikus a Vértanúink, hitvallóink című ökumenikus konferencián, a Keresztény Demokrata Fórum, a jezsuita rend magyarországi rendtartománya és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány rendezvényén.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitvallók és vértanúk "hősies helytállására" fel kell tekinteni, munkásságukból erőt kell meríteni. A múltba tekintés azonban ne csupán emlékezés legyen, hanem "kifejezetten stratégiaszerű, programszerű átadása" mindazon tudásnak és tapasztalatnak, amely megvan a következő nemzedékek számára - hangsúlyozta.

Szászfalvi László a Keresztény Demokrata Fórum, a jezsuita rend magyarországi rendtartománya és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány rendezvényén hozzátette: ezért indították útjára a Mindszenty, a Bethlen és az Ordass-Ravasz közéleti kollégiumokat.

Ravasz László református püspököt idézve kiemelte: "a legnagyobb vereség a világon megszokni a rosszat". Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy "nem akarjuk megszokni a rosszat, mi nem akarjuk tudomásul venni a rossz győzelmét, (...) nem akarunk vereséget szenvedni a világon" - mondta, hozzátéve, ennek érdekében kell felidézni az egyházi vértanúk életútját, küzdelmeit, harcukat, és követendő példaként kell állítani a mai magyar közélet és az ifjúság elé.

Kitért arra, hogy "a sokmillió névtelen áldozat mellett" a nevesekre emlékeznek ezen a konferencián, "azokra a Krisztus-hívőkre, akiket a XX. század diktatúrái vértanúkká tettek", és igyekeztek szolgálni, jelen lenni a nemzeti és egyházi közösségekben. A hitvallók keresztények maradtak a kihívások közepette is, így ők a diktatúrák áldozatai, bizonyságtevő emberek lettek - hangsúlyozta.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke megjegyezte: az egyházi vértanúk "felmagasztosulnak, áldottak és boldogok". Az idők folyamán felhalmozott történelmi és erkölcsi tőkének nevezte a hitvallók és vértanúk bizonyságtételét.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy a közéletben és az oktatásban is helyükre kerüljenek az értékek. Utalt a Lakitelken épített Szent István-kápolnára, amely előtt kilenc vértanú és hitvalló szobra áll, de a szoborsorozatot véleménye szerint nem lehet befejezni, mert az egyháznak olyan sok mártírja van.

Az eseményen előadást tartott mások mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Orosz Atanáz, a Miskolci Görög Katolikus Exarchátus püspöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!