Minden nap lesz testnevelés az iskolákban

Egyelőre nyitott kérdés, hogy öt, vagy hat kötelező érettségi tantárgy legyen, a pedagógusok kötelező heti óraszáma pedig mégsem csökkenne 21-re, 22 maradna - mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Az államtitkár egy fővárosi konzultáción azt mondta: a mindennapos testnevelés bevezetéséről is megszületett a politikai döntés, a vonatkozó költségigények pedig szerepelnek a közoktatási törvény koncepciójában.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy öt, vagy hat kötelező érettségi tantárgy legyen, a pedagógusok kötelező heti óraszáma pedig mégsem csökkenne 21-re, 22 maradna - mondta a Magyar Hírlapnak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Az államtitkár kifejtette: legfontosabb, hogy a korábbinál jóval nagyobb állami szerepvállalást irányozzunk elő. Jelezte azt is: egyeztetéseket folytatnak az óvodaműködtetésre vonatkozó bürokratikus szabályok enyhítése érdekében. A koncepcióról szavai szerint már egyeztettek a megyei kormányhivatalok vezetőivel, akik közül senki nem emelt kifogást.

Szeptembertől az általános iskolák alsó tagozatán és ötödik osztályban várhatóan bevezetik a mindennapos testnevelést, ha az Országgyűlés elfogadja az új közoktatási törvényt. A mindennapos testmozgás felmenő rendszerben, később a felső tagozaton és középiskolákban is életbe lépne az oktatási államtitkárság tervei szerint. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy fővárosi konzultáción azt mondta, a mindennapos testnevelés bevezetéséről a politikai döntés megszületett, a vonatkozó költségigények pedig szerepelnek a közoktatási törvény koncepciójában.
    
Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár a tanácskozás után elmondta: a koncepció kidolgozásakor mintegy 5-6 milliárd forintos plusz költségigénnyel számoltak a bevezető évben, ez a pluszköltség többek között az óraszámok emelkedése miatt merül fel. Hozzátette: alsó tagozaton heti öt testnevelésórával számolnak. Felső tagozaton és középiskolában - ahol felmenő rendszerben, fokozatosan lépne életbe a rendelkezés - három plusz kétórás időszerkezetet terveznek, azaz három óra szerepelne a délelőtti órarendben, kettő pedig a kora délutáni órákban. Gloviczki Zoltán azt mondta, azért tartják fontosnak a mindennapos testnevelés, illetve testmozgás bevezetését, mert az iskolákban megvalósítandó nevelés nem csak mentális nevelést kell, hogy jelentsen. A testnevelés olyan befektetés, ami nem egyszerűen a gyermekek jövőjét, hanem a társadalom és az ország fejlődését határozza meg.
    
A koncepciót - amelynek jelenleg közigazgatási egyeztetése zajlik - várhatóan márciusban tárgyalja a kormány.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!