Mindenkinek megnyugtató, ha az Ab mond ítéletet a választási eljárási törvényről

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a választási eljárási törvényről az Alkotmánybíróságtól - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-vel. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője üdvözölte az államfő bejelentését, mert a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint a szabad választás a demokrácia egyik alapja, ezért nagyon fontos, hogy az ezt szabályozó törvény tisztaságához semmi kétség ne férjen.

Harrach Péter kiemelte: mivel a választási eljárásról szóló törvény elfogadását sok vita övezte, mindenki számára megnyugtató lehet, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) mondja ki ítéletét az elfogadott jogszabály felett.

A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közölte, hogy Áder János alkotmányosan aggályos részeket talált a Magyarországon élő választópolgárokra vonatkozó regisztrációs előírásokban, kifogásokat fogalmazott meg a kampányszabályokkal, a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatos rendelkezésekkel és a törvény hatályba lépésével kapcsolatban is, ezért kérte az előzetes normakontrollt.

A köztársasági elnök beadványához az ellenzéki pártok észrevételeit is mellékelte.

Áder János az elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a parlamentben múlt hétfőn elfogadott választási eljárási törvény minden párt és képviselőjelölt számára garantálja az alkotmányos megmérettetés lehetőségét a szabad és demokratikus választásokon.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a választási eljárási törvény több olyan új szabályt – például a levélben történő szavazást – vezet be, amelyet senki sem illetett alkotmányos kritikával. Hasonlóképpen nem érte kifogás a határon túl élő magyar állampolgárok és a Magyarországon élő nemzetiségi választópolgárok regisztrációjának szabályozását.

A Magyarországon élők feliratkozásának szabályait azonban bírálta az ellenzék, és Áder János is alkotmányosan aggályos részeket talált közöttük.

„Politikai nemzetünk minden polgárának közös érdeke, hogy a felmerülő kételyekre megkérdőjelezhetetlen válaszok szülessenek, miként az is, hogy a jogosnak ítélt alkotmányos aggályokat mielőbb orvosolni lehessen. Az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollja lehetőséget teremt arra, hogy a törvény hiányos vagy pontatlan rendelkezéseit mielőbb újra lehessen gondolni" – olvasható az államfő nyilatkozatában.

Áder János emellett köszönetet mond azoknak a parlamenti pártoknak, amelyek kérésére elküldték neki alkotmányjogi kifogásaikat a választási eljárási törvényről.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!