A Miniszterelnökség helyreigazítást kér

A honosítási eljárással kapcsolatban megjelent valótlan állítások miatt sajtó-helyreigazítást kért a Miniszterelnökség az Indextől. A portál szeptemberben 2014. szeptember 16-án „Az Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot”, illetve másnap „Ma is jönnek a hamisított magyarok”címmel közölt két cikkében is súlyos valótlanságokat állított és sok esetben csúsztatott. Ezáltal a kettős állampolgárság intézményét és a magyar állampolgárságot kérelmező külhoni magyarokat is megalapozatlanul sértette.

Az Index.hu valótlanságokat állított az egyszerűsített honosítási kérelmekkel, a Kárpátaljaiak vízumvásárlásával, illetve azzal kapcsolatban is, hogy magyar állampolgárságot lehet vásárolni. Továbbá a fent említett cikkek azt is sugalmazzák, hogy magyarországi ügyvédi irodákat bevontak a hitelesítési csalás érdekében, valamint hamisított önkormányzati pecséteket alkalmaznak az eljárás során. Félrevezető továbbá az is, hogy a honosítási kérelmet benyújtók nagytöbbsége "simán" megkapta a magyar állampolgárságot. Az sem igaz, hogy dublőrökkel lehet állampolgársági esküt tetetni, valamint hogy a bevándorlási hivatalokban, korrupt tisztviselők dolgoznak.

Az Index.hu cikkekben leírtakat a Miniszterelnökség határozottan cáfolja.

A hatóságok hatékonyan ki tudják szűrni a visszaélési kísérleteket, továbbá a bevándorlási hivatalokban használt informatikai rendszer kizárja az irányított ügyintéző-kijelölés lehetőségét. Az egyszerűsített honosítási kérelem beadása a kérelmet benyújtó személy személyazonosságának, és a személyazonosságát igazoló okmányok ellenőrzésével kezdődik, majd ezt követően a személyes adatok szóbeli egyeztetésére kerül sor, amely alkalmas a nem megfelelő nyelvismeretű személyek azonosítására. A honosításnak kötelező feltétele a magyar nyelvtudás, melynek negatív visszajelzése esetén a kérelem automatikusan elutasításra kerül.

A kérelmezőnek okirati bizonyítékokat szükséges bemutatnia arról, hogy felmenője vagy saját maga a korábban hatályos állampolgársági szabályok alapján magyar állampolgársággal rendelkezett, illetve hogy a korábban magyar állampolgár felmenője és közte leszármazáson alapuló rokoni kapcsolat van. De ez sem elég, ugyanis a kérelem átvételekor az átvevő hivatalnok is ellenőrzi a nyelvtudás megfelelő szintjét. Az eljárásba épített ellenőrzési rendszer alkalmas arra, hogy kiszűrje a hamis papírokkal érkező kérelmezőket. Ezt a tényt támasztja alá, hogy több mint 22 000 kérelmet már elutasítottak a nyelvismeret vagy a magyar állampolgárságú felmenők hiánya miatt.

Mindemellett ha a cikk írója a valótlan, csúsztatásokkal teli információkon felül, mégis konkrét visszaélésekről tudna, akkor kérjük, hogy feltételezések és megalapozatlan állítások helyett, érdemi információkkal segítse a nyomozó hatóságok munkáját!
Akikről pedig bebizonyosodik, hogy jogosulatlanul szereztek állampolgárságot, az állam visszavonja az állampolgárságot, ahogy az már többször meg is történt.

A Magyar Állam mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaélésekre ne kerülhessen sor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!