Módosítaná a bírósági végrehajtásról szóló törvényt a KDNP

Csökkentené a végrehajtókat megillető behajtási jutalékot és visszaszorítaná az ilyen ügyekben tapasztalható szabálytalanságokat a Kereszténydemokrata Néppárt a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításával. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: azt javasolják, hogy csökkentsék a végrehajtókat megillető – jelenleg 5-10 százalékos – behajtási jutalékot.

Gondot okoz a kamatterhek halmozódása, sok esetben a végrehajtók visszaélnek hatalmukkal, szabálytalanságokat követnek el, nem alkalmazzák az inkasszóra vonatkozó előírásokat és a fokozatosság elve sem érvényesül – sorolta a megoldandó problémákat.

A KDNP még a tavaszi ülésszak alatt benyújtja a témát érintő javaslatát. A módosítások – ha azokat az Országgyűlés is elfogadja – jövő januártól léphetnek életbe – jelezte az MTI kérdésére Harrach Péter.

Hozzátette: tavaly decemberben a nem fizetett, vagy késedelmesen fizetett hitelek aránya a teljes hitelállomány 27 százalékát tették ki, azaz az adósok egyharmada már három hónapja nem törlesztett; a fizetési meghagyások száma tavaly elérte a 600 ezret.

Kitért arra is, hogy a PSZÁF ajánlást adott ki a követeléskezelő cégeknek tavaly év végén, amelyben figyelmeztette őket, hogy informálniuk kell az adósokat tartozásukról, és semmiképpen sem tanúsíthatnak félrevezető és agresszív magatartást. Szerinte ez azt jelzi, hogy probléma van ezen a területen, „fosztogatják az elesetteket”. Magyarországot az adósok országává tették, sokan képtelenek törleszteni; az államnak az a feladata, hogy őket megsegítse – rögzítette.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a részleteket ismertetve elmondta: javaslatuk a végrehajtók tevékenységének fokozottabb ellenőrzését, és az általuk elkövetett szabályszegések hatékonyabb számonkérhetőségét célozza.

A jövőben a közigazgatási tárca és a végrehajtói kamara bevonásával átfogó és rendszeres vizsgálatokat terveznek, és a feltárt súlyos, ismétlődő szabályszegés a végrehajtói tevékenység azonnali megszüntetését vonná maga után. A végrehajtóval szemben kiszabható pénzbírság 500 ezer forintról 5 millióra nőne, és az összeférhetetlenségi szabályok megsértése a jövőben nem fegyelmi eljárással, hanem a tevékenység megszüntetésével járna.

A KDNP javaslata biztosítékot adna az adósoknak arra, hogy a létfenntartásukhoz szükséges pénzösszeget a végrehajtás során ne vonják el teljes mértékben. Ez különösen a szabálytalan inkasszó esetén volt eddig jellemző – jelezte Vejkey Imre.

Szólt arról, hogy a végrehajtás során lefoglalt gépjármű használatára jogosultak körét is bővítenék azokkal, akiknél ez a mindennapi munkába járást, gyermekeik, idős, beteg családtagjaik szállítását nehezítené.

A fokozatosság elvének érvényesítése érdekében az ingatlanra történő végrehajtást csak 500 ezer forintot meghaladó követelés esetén lehetne alkalmazni. Ha a követelést zálogjog terheli, akkor ez az összeg 1 millió forint lenne.

A kormánypárti politikus kiemelte: tervezik a bírósági végrehajtás díjszabásának megváltoztatását is. Az elképzelések szerint 50 százalékos munkadíjat és költségátalányt állapítanának meg zálogjog érvényesítése, és egyetemes adóstársak ellen indult végrehajtás esetén.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!