A MOGYE a magyarság diszkriminációjának legfájóbb sebe

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem körüli harc a magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmet jelképezi - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a marosvásárhelyi Vártemplomban, a magyar tagozat tanévnyitó ünnepségén. „Marosvásárhelyen a MOGYE a magyarság diszkriminációjának és jogfosztásának egyik legfájóbb sebe. 

Nem valamilyen plusztámogatást, kegyet, vagy privilégiumot kérünk, csak azt, ami emberi jogi alapon, és egyébként hatályos törvény alapján megillet minket." „A magyarság számára az önálló döntési jogkörrel rendelkező magyar kar az egyetlen elfogadható megoldás” – mutatott rá a politikus.

A MOGYE magyar tagozata tiltakozásképpen nem vett részt az egyetem múlt hétfői hivatalos tanévnyitóján, mivel a román többségű szenátus az intézményi autonómiára hivatkozva nem hajlandó életbe léptetni az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait.

"Az otthonosságérzetért azonban mindenkinek tennie kell" - figyelmeztetett a miniszterelnök-helyettes. Mint mondta, a magyar állam megteszi az erdélyi magyar orvosképzésért, amit megtehet, és a Studium Alapítványon keresztül támogatja az ösztöndíjprogramot, szakkönyvtárat, a vendégprofesszor-programot, szolgálati lakások építését.

Ugyanakkor helytállásra buzdította a MOGYÉ-n tanuló magyar orvostanhallgatókat is, mert szerinte ez egyfajta nemzeti hitvallás, amivel a magyarság élni akarását bizonyítják.

Az erdélyi értelmiség sorsa az orvostanhallgatókon is múlik, így helytállásukkal az erdélyi magyarság megmaradását is szolgálják - mondta Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes a magyar kormány, a magyar állam és magyar nemzet támogatásáról biztosította a MOGYE magyar tagozatát.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!