A nagycsaládosokra is gondoltak az árfolyamgát módosításánál

A parlament döntése alapján a jövőben bármikor igényelhető lesz az árfolyamrögzítés. Selmeczi Gabriella és Pálffy István módosító javaslatára pedig a három vagy több gyermeket – a devizakölcsön fedezetéül szolgáló ingatlanban – nevelő nagycsaládosok akkor is részt vehetnek az árfolyamrögzítésben, ha hitelük összege a folyósításkori árfolyamon számítva meghaladta a húszmillió forintot.

Eredetileg május 31-éig lehetett volna választani az árfolyamgátat, a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal és párttársa, Dióssi Csaba azonban indítványozta, hogy helyezzék hatályon kívül az árfolyamrögzítés igénybevételének határidejét, legyen folytonos a belépés lehetősége.

A kormánypárti képviselők vasárnap benyújtott kezdeményezését az Országgyűlés – a házszabálytól eltérve – már hétfőn elfogadta, ellenszavazat nélkül.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet az eddigi szabályok szerint legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. A parlament azonban hétfőn azt az MSZP-s módosító javaslatot is elfogadta, amely törli a törvényből 2017-es határidőt, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet majd alkalmazni.

A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie – emlékeztetett az előterjesztés indoklásában Rogán Antal és Dióssi Csaba, hozzátéve, hogy a gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A Fidesz frakcióvezetője a vitában arról beszélt, a kormány devizahiteleseket segítő intézkedései közül az árfolyamgát jutott el a legtöbb emberhez: 70 százalékuk jogosult igénybe venni, és körülbelül 150 ezren meg is tették. Rogán Antal arra biztatta a hiteladósokat, fontolják meg az árfolyamrögzítés lehetőségét.

Az előterjesztést a Jobbik és az MSZP is támogatta.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!