Nem lehet széles társadalmi csoportokat tétlenségre kárhoztatni

Nem lehet széles társadalmi csoportokat tétlenségre kárhoztatni. Míg a szomszédos országokban a társadalom 2-3 százaléka minősül rokkantnak, Magyarországon arányuk eléri a 7-8 százalékot. A kormány elhatározta, hogy új, objektív, a 21. századi orvostudomány legújabb módszereit alkalmazva megújítja a leszázalékolás rendszerét – jelentette ki Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós álláspontja szerint ez azért alakulhatott ki, mert a szocialista kormányok a foglalkoztatási kríziseket a rokkantasítás kiterjesztésével próbálták kezelni. Ez az út azonban nem járható – jelentette ki.

A kormány elhatározta, hogy megújítja a leszázalékolás rendszerét, vagyis az új, objektív, a 21. századi orvostudomány legújabb módszereit alkalmazva a 650 ezer rokkantnyugdíjas közül felülvizsgálatra hív be 180 ezer embert.

Mint mondta, Magyarország négy-öt városában – köztük Miskolcon és vonzáskörzetében – él a legtöbb rokkantnyugdíjas, valamint rehabilitációs járadékos, és ebből a térségből érkezik a legtöbb új kérelem is, ezért a borsodi megyeszékhely a szociális rendszer megújításáról szóló fórum első állomása.

A kormányzat szociális szemléletéről közölte: az idén a rendszerváltás óta nem látott tömeges üdültetésekre nyílt lehetőség az Erzsébet-program részeként; több mint százezer rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű felnőtt és gyerek táborozhatott a Balatonnál és az ország más helyein.

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere elmondta: a város arra törekszik, hogy átlátható, követhető rendszert hozzon létre, ezért is döntött a  közgyűlés a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer intézményi keretbe szervezéséről.

Hozzáfűzte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19 548 a rokkantak száma, rehabilitációra 18 420 ember kötelezett. Felülvizsgálatra 12 269-en várnak, az új kérelmezők száma 523, de ügyhátralék is van jócskán.

Miskolcon mintegy másfél ezer hajléktalant tartanak nyilván, Borsod megyében - a megyeszékhellyel együtt - számuk csaknem kétezer. Ellátásukat az önkormányzattal megkötött ellátási szerződés alapján a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Napfényt az Életnek Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete végzi.

Kriza Ákos kitért arra, hogy az önkormányzat tulajdonában van a város egyik megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szervezete, a Szocio Produkt Szolgáltató Kft., amelyet megrendelésekkel segítenek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Miskolcon az Autista Alapítvány jelentős pályázati összeghez juthat, illetve bölcsődeépítésre pályázati formában forrást kaphat a térség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!