Nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás, nincs szó a hallgatók röghözkötéséről

Nem bocsátanak el tömegesen pedagógusokat, és nem lesznek tömeges iskolabezárások sem - jelentette ki az oktatási államtitkár a Megújul a magyar tanügy címmel rendezett sajtótájékoztatón. Az azzal egyidejűleg zajló hallgatói demonstráció kapcsán Hoffmann Rózsa elmondta: szó sincs a hallgatók röghözkötéséről, a magyar felsőoktatás a jövőben is biztosítja az ingyenes tanulást és igenis tárgyaltak a hallgatók képviselőivel a készülő felsőoktatási törvényről.

Az államtitkár az fn.hir24.hu értesüléseit cáfolta és kijelentette: a honlap által közzétett adatok, amelyek állítólag az új nemzeti köznevelési törvény "titkos" mellékletében szerepelnek, "olyannyira titkosak, hogy ő maga sem tud róla". A 633 iskola állítólagos bezárása és nyolcezer tanár elbocsátása helyett pedig száz milliárdos forrásbevonással számol a kormányzat a közoktatás terén, sőt a pedagóguslétszám bizonyos mértékű bővítésére is szükség lesz - tette hozzá.

Kitért arra is, "nincs kitűzött cél, hogy hány tanárt kell esetlegesen elbocsátani", kalkulációk ugyanakkor vannak, hogy mi várható a későbbiekben a gyermeklétszámok csökkenése következtében.

Hoffmann Rózsa szólt arról is, hogy a pedagógusbérek "karbantartásának" garanciája az, hogy azokat a mindenkori minimálbérhez kötik. A kormány annak tudatában mondott igent a koncepció ezen részére is, hogy tudta, elő kell teremteni a száz  milliárdos nagyságrendű összeget erre a célra - fűzte hozzá.

Az államtitkár megjegyezte: a kormányhivatalok dolga lesz, hogy az iskolai létszámokról tárgyaljanak az egyes intézmények esetében. "Ad kivételes lehetőséget a törvénytervezet arra, hogy ha az adott iskolában alacsonyabb a létszám az előirányzottnál, megmaradhassanak az osztályok, tehát a normaszámoktól el lehet térni" - hangsúlyozta.

Utalt arra, hogy a köznevelési törvénytervezeten a parlamenti szakaszban lehet még "csiszolni", az egyeztetési folyamat pedig már egy éve megkezdődött a társadalmi partnerekkel. Több mint ötezer oldalnyi véleményt kapott az államtitkárság, ezek egy részét - többek között a szakszervezetek mintegy húsz javaslatát - beépítették a koncepcióba - tette hozzá.

Az államtitkár asszony kifejtette, hogy az új közoktatási törvénynek nem célja, hogy 16 éves korukban "kitegyék" a diákokat az oktatási rendszerből, de akik tanulás helyett dolgozni akarnak, legyen meg erre a lehetőségük.

Az egész napos iskola lehetőségével kapcsolatban megállapította: ha azt nem vezetnék be, megoldatlan lenne egyebek mellett a művészeti tantárgyak, vagy a mindennapi testnevelési órák megtartása. "A családoktól nem vesszük el a gyermekeket, hanem biztosítjuk, hogy gyermekeik délután 4-5 óráig bent maradhatnak az iskolákban" - fogalmazott.

A sajtótájékoztatóval egyidejűleg zajló hallgatói demonstráció kapcsán elmondta: "nem felel meg a valóságnak, hogy nem tárgyaltak" velük. Mint mondta, a bevezetendő felsőoktatási törvény minden változása a mostani hallgatók után következő generációkra vonatkozik, ezért értetlenségének adott hangot a mostani tüntetést illetően.

Mint mondta, azokat, akik csütörtökön tüntettek, a tervezett változtatások már nem érintik, azok a jövő nemzedékre vonatkoznak majd. A hallgatók vezetői a jövő nemzedékét nem képviselik - fogalmazott. Szólt arról, hogy a felsőoktatásban jelenleg mintegy négyszázezren tanulnak, "az a háromezer ember, aki szervezetten, buszokkal feljött Budapestre tüntetni, elenyésző hányada az összhallgatói létszámnak".

Az államtitkár a demonstráción elhangzottakra reagálva kiemelte: ha valakinek a taníttatásába "sok-sok millió forintot" befektetnek, joggal várhatja el a társadalom, hogy munkájukkal adjanak vissza valamit az őket támogató közösségnek. "Nincs szó röghöz kötésről", a külföldi munkából származó magasabb fizetéseikből pedig vissza tudják majd fizetni a taníttatásaik költségeit azok, akik a külföldi munkavállalás mellett döntenek.

Hoffmann Rózsa rámutatott, hogy a tüntetés a Szózat eléneklésével ért véget, amelynek utolsó sora úgy szól, "itt élned, halnod kell". Ha ezt komolyan gondolják, miért tiltakoznak az ellen, hogy végzés után néhány évig legalább a hazájuknak dolgoznak.

Az államtitkár kitért arra is, hogy "elvben, de csak elvben, megtehetné a kormány, hogy nem működteti a felsőoktatás rendszerét, ez esetben még volna is indok a koporsós temetésre". Ezt nálunk sokkal gazdagabb országok is megteszik, ezzel szemben a magyar felsőoktatás a jövőben is biztosítja az ingyenes tanulást - tette hozzá.

A demonstráción Hoffmann Rózsa menesztését is sürgették a megjelent hallgatók, de az oktatási államtitkár nem érti, miért kellene távoznia posztjáról. Az oktatási államtitkár hozzátette: "ez egyébként is a kormányfő döntésétől függ", Orbán Viktor viszont teljes bizalmáról biztosította. Rámutatott, hogy a demonstráció nem ellene, hanem a kormány ellen irányult, ugyanis a kabinet már jóváhagyta a tervezetet és a koncepciót.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!