Nemzetközi vízügyi csúcstalálkozó lesz októberben Budapesten

Októberben a magyar fővárosban nemzetközi vízügyi csúcsot rendeznek – mondta el Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-nek, miután részt vett az Európai Unió és a Latin-amerikai és Karibi Országok Közössége (CELAC) állam- és kormányfőinek hétvégi csúcstalálkozóján Santiago de Chilében. A santiagói találkozón a résztvevők a fenntartható fejlődésről és a környezetbarát beruházások támogatásáról tárgyaltak.

Semjén Zsolt a csúcstalálkozóról telefonon nyilatkozva elmondta, hogy októberben Budapesten nemzetközi vízügyi csúcstalálkozót rendeznek. Felidézte: a tanácskozás megrendezésének szándékát még a magyar államfő jelentette be a tavaly júniusi Rió+20 csúcson.  

A miniszterelnök-helyettes a csúcs alkalmából találkozott Antonio Patriota brazil külügyminiszterrel, akit magyarországi látogatásra hívott meg. A külügyminiszter az invitálást elfogadta - közölte a miniszterelnök-helyettes. Megbeszélésük kapcsán kiemelte a felsőoktatásban megvalósuló együttműködést, különösen a diákcsere-programot, amelynek keretében brazil diákok tanulhatnak majd önköltséges formában Magyarországon.  

Semjén Zsolt találkozott Alfredo Moreno chilei külügyminiszterrel is, akivel megállapodtak, áttekintik, hogy az unió és Chile közötti szabadkereskedelmi egyezmény keretében a magyar cégeknek milyen lehetőségeik vannak. A kormányfő helyettese jelezte, nagyra értékelik, hogy Chile fenntartotta budapesti nagykövetségét, és a magyar kormány komolyan megfontolja, hogy újranyissák a magyar nagykövetséget Chilében.  

A külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint az EU-tagság elnyerése óta ez volt a második alkalom, hogy Magyarország a legmagasabb szinten vett részt az EU, valamint a latin-amerikai és karibi térség csúcsértekezletén, ami egyúttal jól mutatja a magyar külpolitika globális nyitását. 

A CELAC regionális konzultációs szervezet 2011 decemberében alakult meg és az amerikai kontinens 33 országát tömöríti, az Egyesült Államok és Kanada kivételével valamennyit. A tanácskozásra 60 országot hívtak meg, az eseményen 18 EU-tagállam képviselői voltak jelen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!