Nincs félnivalónk

Nincs félnivalónk, ez a húsvét üzenete – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnapi igehirdetésében a debreceni Református Nagytemplomban. Bölcskei Gusztáv a Református Nagytemplom szószékéről Isten áldását kérte az új római katolikus egyházfő, Ferenc pápa szolgálatára. „Ferenc pápa szerénysége, nyitottsága reménnyel tölthet el minden keresztyén embert” – jegyezte meg Bölcskei Gusztáv, hozzátéve meggyőződését, hogy a pápa által hirdetett evangélium hozzájárul a felekezetek közötti megbékéléshez.

Bölcskei Gusztáv a húsvétvasárnapi istentiszteleten utalt arra is, hogy Ferenc pápa meglepetést ígért. A húsvét meglepetéséről szólva a magyar református egyházfő feltette a kérdést: van-e nagyobb meglepetés annál, ami az első húsvétkor történt, amikor Krisztus feltámadott? Krisztus feltámasztása az örökkévaló Isten csodálatos, utánozhatatlan húsvéti meglepetése mindannyiunk számára – válaszolt Bölcskei Gusztáv.  

A továbbiakban a református püspök arról beszélt, ha Pál apostol idejében lett volna egyházi anyakönyvezés, Krisztus halálakor azt írták volna be, hogy „ halál oka az ember”.  

„Halandók vagyunk, meg fogunk halni”. Amikor az ember megszületik, elkezdik számolni hány napos, hány hetes, hány éves, ami nem más, mint egy hatalmas visszaszámlálás, ami jelzi: „ahogy telnek a napjaink, úgy fogy az időnk” – mondta a püspök.  

Bölcskei Gusztáv hozzátette: húsvét nem arról szól, hogy Krisztus beállította az órát, s azt mondta, vége a visszaszámlálásnak, hanem olyat tett, ami azt jelenti: nincs félnivalónk!  

„Félelem, reménytelenség, szomorúság, aggodalom töltött el bennünket, de ma már tudjuk, nincs félnivalónk. Ez a húsvét üzenete (...)” – hirdette a zsinat lelkészi elnöke.  

Bölcskei Gusztáv szerint a döntő kérdés: vajon arra építjük-e az életünket, hogy nincs félnivalónk, mert Krisztus feltámadott, vagy arra, hogy jobb, ha meghúzzuk magunkat, és csendben vagyunk.  

A húsvét az az öröm, hogy aki Krisztusban hisz, nincs félnivalója. Mi húsvéti emberek vagyunk – hangoztatta a zsinat lelkészi elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!