Növekedésnek indult a gazdaság

A bruttó hazai termék az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a 2012. negyedik negyedévihez képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a GDP adatra reagálva közölte, ez azt jelenti, hogy technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon. Az előző év azonos időszakához viszonyítva hazánk bruttó hazai terméke az elemzői várakozásokhoz képest (1,25-1,3 százalékos éves visszaesés) jóval kedvezőbben alakult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a GDP adatra reagálva közölte, ez azt jelenti, hogy technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon. Az előző év azonos időszakához viszonyítva hazánk bruttó hazai terméke az elemzői várakozásokhoz képest (1,25-1,3 százalékos éves visszaesés) jóval kedvezőbben alakult: az előzetes adatok 0,9 százalékos csökkenést jeleznek. Az NGM szerint számok a kormány korábbi számításait igazolták, mely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, az év második részében pedig javulhat a teljesítmény. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 0,3 százalékos volt a csökkenés éves alapon.

Giró-Szász András kormányszóvivő is úgy kommentálta az adatokat, hogy Magyarország kijött a recesszióból. „Világosan látszik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye javult az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve” – fogalmazott. Hozzátette: ennek fenntartásához az kell, hogy a következő negyedévben is folytatódjon a most megindult gazdasági növekedési fordulat. Kijelentette, az idei évben a kormány legfőbb feladata, hogy ismét meginduljon a növekedés, mégpedig olyan szerkezetben, hogy a következő években is tartható legyen.

Olli Rehn jelezte Varga Mihálynak, hogy szerinte biztatóak a Magyarországon bejelentett költségvetési intézkedések. Ismert, Varga Mihály május 10-én bejelentette: annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, a kormány háromkörös javaslatot tesz. Az Európai Bizottság is megkapta a magyar kormány által bejelentett pénzügyi intézkedések listáját.

A szóvivő szavai szerint az idei évben Magyarországon a gazdaság már növekedni fog. „Egyre többen vannak azok, akik azt mondják, hogy idén gazdasági növekedés lesz Magyarországon” – jelentette ki. Megemlítette, hogy a londoni elemzők is úgy látják, beindul a magyar gazdaság motorja, az OTP Bank keddi előrejelzése szerint Magyarországon idén 1 százalékos gazdasági növekedést várható. Sőt, már az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében is gazdasági növekedést jelez – fejtette ki. Megjegyezte: ennek előjelei a pozitív beszerzésimenedzser-indexekben, a javuló fogyasztói bizalomban, a felfutó ipari rendelésállomány-adatokban és a mostani kedvező negyedéves GDP-adatokban már tetten érhetők.

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme is: az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kibocsátás az előző havi 0,1 százalékos emelkedés után – jelentette a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel. 2012 márciusához hasonlítva az ipari termelés 2,9 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat azonban csak 0,7 százalékos visszaesést mutat.

Áprilisban a fogyasztói árak csak 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mind a háztartási energiáért, mind a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve.

+

Az adat hozzásegíthet, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól

A KSH által nyilvánosságra hozott adatok ahhoz is hozzásegíthetnek, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

A Hír Televíziónak a BudaCash Brókerház vezető elemzője, Tóth Gergely elmondta, jelentős pozitív meglepetést hoztak a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott adatok. Szerint ezzel pozitív folyamatok indulhatnak el. Az elemző arra is kitért ugyanakkor, hogy hatással lehetnek hazánkra a kedvezőtlen francia és német gazdasági mutatók, emiatt Magyarországon is korlátozottabb lehet a fellendülés.

Tóth Gergely szerint az adatok egyértelműen javítják hazánk növekedési kilátását. Ehhez hozzájárulhat a jegybank növekedési hitelprogramja is. Az elemző úgy véli, Magyarország ezzel túljutott a mélyponton, és az adatok ahhoz is hozzásegíthetnek, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Németh Dávid, a K&H elemzője az MTI-nek azt nyilatkozta, kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám – mondta –, hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani. Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához.

Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek. Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Az idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket – tette hozzá.

Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható – mondta Németh Dávid –, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!