Orbán Viktor: Vissza kell kapaszkodnia Zalaegerszegnek abba a magasságba, ahol már járt

2018-ig kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttal kapcsolódhat be Zalaegerszeg a meglévő autópálya-hálózatba, egymilliárd forintos támogatással bővítik az inkubátorházat, iparvágányt építenek az északi ipari parkba, valamint fedett uszoda, rekreációs központ megvalósítása és egy Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont megépítése is szerepel abban a megállapodásban, melyet Orbán Viktor írt alá a város polgármesterével.
 

A Modern városok program keretében a zalai megyeszékhelyre látogató Orbán Viktor az aláírást követő tájékoztatóján kifejtette: ha nincs sikeres együttműködés a kormány és Zalaegerszeg önkormányzata között, akkor a zalai megyeszékhely önerőből nem lesz dinamikusan fejlődő, modern 21. századi város.

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a megye és a város vezetői, képviselők és üzletemberek jelenlétében aláírt együttműködési megállapodást követően a kormányfő felidézte, hogy Sopron és Eger után harmadikként Zalaegerszeg polgármesterével született meg az aláírás. Emlékeztetett rá, hogy a 2002-es választás előtt Zalaegerszeg az alacsony munkanélküliségével az akkori Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa volt, de a kormányváltás, majd a 2008-as gazdasági válság miatt ez a fejlődés már nem folytatódott. Vissza kell kapaszkodnia Zalaegerszegnek abba a magasságba, ahol már járt, s ehhez az egyik legfontosabb kitétel, hogy munkahelyek jöjjenek létre, teljes legyen a foglalkoztatás, s ezt a nagy nemzetgazdasági összefüggések nem is teszik lehetetlenné. Egyszerre nő a magyar gazdaság és áll biztos pénzügyi alapokon, s ez minden magyar város, és minden magyar család számára is lehetőségeket rejt – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A zalaegerszegi megállapodásban rögzített egyes tételeket sorolva a kormányfő elmondta: befejeződik a Zala Megyei Kórház 5,4 milliárd forintos beruházása. A közútfejlesztés révén 2018-ig kétszer kétsávos autóúton lehet majd a zalai megyeszékhelyről elérni a már létező magyar autópálya-rendszert, s így a gazdasági vérkeringés teljes jogú részévé válik Zalaegerszeg is. Az MTI kérdésére később azt is elmondta: a 76-os főút fejlesztésével az M7-es autópályával kapcsolják majd össze a zalai megyeszékhelyet. Ez az építés 2018-ig befejeződik, de addig elkezdődik annak a gyorsforgalmi útnak az építése, ami Zalaegerszeget Vasvárral, a leendő M9-es gyorsforgalmi út irányával köti össze.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány egymilliárd forintot ad a városnak az inkubátorház bővítésére és fejlesztésére, s ha van olyan befektető, amelyik ezt igényli, akkor iparvágány épül az északi ipari parkba. A vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar számára új intermodális központot kell létrehozni. Orbán Viktor jelezte: az egyetlen megyei jogú város Zalaegerszeg, ahol nincs 50 méteres medencéjű fedett uszoda, ezért a jövő évben elkezdődhet egy 10 pályás és tanmedencés létesítmény építése. Ezen kívül másfél milliárd forint támogatással Alsóerdőn sport- és rekreációs központ jöhet létre. A kormányfő végül elmondta: munkacsoportot állítanak fel hogy egy Mindszenty-zarándokközpont épüljön a városban a katolikus egyházzal egyeztetésben.
   
Tiszteletben kell tartani a választók döntését

Demokratikus verseny volt húszegynéhány jelölttel, tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani a választók döntését – mondta Orbán Viktor Zalaegerszegen a vasárnapi tapolcai választás eredményével kapcsolatban. A Jobbik megerősödésével kapcsolatban kifejtette: sajnálják, hogy az emberek inkább a Jobbiknak szavaztak bizalmat, és hogy hajszálnyival ugyan, de a Fidesz vesztett, ezt azonban tudomásul kell venni. Mi más útvonalat javaslunk Magyarország számára, másként kötnénk össze Magyarországot Európával és a világgal, mint ahogy ezt a Jobbik tenné. Hozzátette: azon kell dolgozniuk, hogy a mi útvonaltervünk vonzóbb legyen az emberek számára. Mint mondta: a Fideszért és a kormányért tud felelősséget vállalni, de hogy az emberek mit gondolnak és merre akarnak menni, milyen érzések kavarognak a szívükben és milyen politikai döntést hoznak, azért nem tud felelősséget vállalni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!