Római konferencia a katolikus egyházról és a kommunizmusról

Egyház és állam kapcsolatáról, az egyházügyi törvényről beszélt Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára A katolikus egyház és a kommunizmus Közép-Kelet-Európában: elvi állásfoglalás, stratégia, taktika címmel rendezett keddi nemzetközi tudományos konferencián a Római Magyar Akadémián.

Szászfalvi László a Szentszéket és a római és vatikáni történeti intézeteket képviselő hallgatóságnak a félelem kultúrájára épülő kommunista diktatúrával egyedül szembeszállni képes egyház bátorságát hangsúlyozta. A kommunizmus mártírjait mai példaképeknek nevezve Márton Áron püspök és Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárásának előrehaladását szorgalmazta. Ami a magyar állam és a Szentszék közötti megállapodás felülvizsgálatáért felelős ad hoc bizottságot illeti, Szászfalvi az MTI-nek azt mondta, a kormányoldal tagjainak kinevezése május végére várható. A szentszéki delegáció felállása után az ad hoc bizottságnak egy évre lesz szüksége a megállapodás felülvizsgálására.

Rétvári Bence az Alaptörvényt és az egyházügyi törvényt mutatta be párhuzamot vonva az állam és az egyház kapcsolatának a többi európai országban követett jogi szabályozásával. Az MTI-nek elmondta, fontosnak tartotta Rómában is hangsúlyozni, hogy az egyházügyi törvény ezen a téren is befejezte a rendszerváltást, jogállami kerettel a visszaélések elkerülésére. Hozzátette, hogy a Szentszékkel való megállapodás felülvizsgálása az adózást követően kezdődhet el, amikor kiderül, hogy a személyi jövedelemadó változása miként módosította az egyházi támogatásokat.

„Önmagunk megismeréséhez kell ismerni a kereszténység kommunizmussal szembeni ellenállásának nemzetközi összefüggéseit” – mondta az MTI-nek a konferencián felszólaló Várszegi Asztrik, pannonhalmi apát. Hozzátette, hogy „a mai egyház más gondokkal küzd”.

Az olasz, francia, lengyel, szlovák és magyar tudósok előadásainak sorában bemutatták a Vatikáni Államtitkárságon dolgozó Somorjai Ádám bencés szerzetes Mindszenty-kutatásainak legújabb eredményeit is.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!