Semjén Zsolt: az összefogás példája a kőszegi belváros felújítása

Átadták Kőszeg felújított belvárosát. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Jurisics téren, a kőszegi városháza előtt mondott köszöntőjében az összefogás példájának nevezte azt, hogy a település önkormányzata több cikluson keresztül mindent megtett a történelmi belváros megújulásáért. A kereszténydemokrata politikus szerint: Kőszeg a történelmi, építészeti emlékeinek a megóvásával az egyetemes magyar kultúra értékeinek a megőrzéséhez járul hozzá.

Semjén Zsolt beszédében úgy fogalmazott: a kőszegiek a hajdani várvédő, Jurisics Miklós öröksége szerint jártak el, amikor mertek nagyot álmodni és a mindennapok nehézségei ellenére is kitartottak céljaik megvalósítása mellett.

Huber László (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere ünnepi beszédében elmondta: öt évvel ezelőtt határozta el a város akkori képviselő-testülete, hogy hozzálátnak a történelmi belváros megújításához. Hangsúlyozta: egymást követő, céltudatos döntésekre volt szükség ahhoz, hogy az építkezés végül a valóságban megkezdődhessen.

A belváros funkcióbővítő felújítása, amely a barokk stílusú Jurisics tér megújítását, a városháza részleges felújítását és akadálymentesítését, valamint egy kőtár Chernel utcai létesítését is magában foglalta, végül egy az Európai Unió által is támogatott projekt keretében történhetett meg – emlékeztetett.

A rekonstrukciós program összköltsége 668 millió forint volt, ebből az Európai Unió és a magyar állam összesen 534 millió forintnyi pályázati támogatást nyújtott.

A polgármester elmondta: a felújítás során elsőbbséget élvezett a történelmi jelentőségű építészeti értékek megóvása, de arra törekedtek, hogy azokat a korábbinál látványosabban mutassák be.

Huber László kitért arra, hogy megújultak a belvárosban, főleg a Jurisics-vár környékén a zöldterületek is, több helyen pihenőparkot alakítottak ki, ezek egyaránt jól szolgálhatják a városlakók és a városba érkező turisták igényeit.

A belváros, azon belül a Jurisics tér felújítása során nemcsak a térburkolatok újultak meg, hanem az azok alatt húzódó közművek is, a különböző szolgáltatók saját beruházásként összesen több mint 100 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre – mondta az építők munkáját és a belvárosi lakosság türelmét is megköszönve Huber László.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!